Почетна » Београд: Мигранти носе паре завијене за појасом

Београд: Мигранти носе паре завијене за појасом

од admin
0 коментар

И мењачнице у центру престонице имају пуне руке посла због великог броја миграната који их свакодневно посећују. Гости са Блиског истока мењају и евре и динаре, ситне али и крупне суме

ОСИМ трговаца, фризера и власника хостела, од доласка миграната са Блиског истока посла највише имају мењачнице у срцу престонице. Ипак, у зависности од места где се фирма налази, зависе и искуства радника у њима.

– Мењају и евре у динаре и динаре у евре, нема правила – каже радница у мењачници у Каменичкој улици, код Економског факултета. – Најчешће размењују новчанице од 10 и 20 апоена у динаре, како би овде могли да купе шта им треба. Када се пак спремају да напусте Србију, купују велике количине евра.

У прилог томе да су се избеглице из Сирије, Авганистана, Пакистана, али и из северне Африке све више одомаћиле код нас, говори и податак да у нашој земљи сада троше више новца него у почетку.

– До пре месец-два најчешће смо им мењали динаре у евре, а сада се ситуација окренула – наводи радница из мењачнице која се налази у близини Кнез Михаилове. – У прво време када су мењали евре, то су биле новчанице у малим апоенима, а сада су то и оне од 50 и 100 евра.

Нагледали су се запослени у мењачницама свега протеклих месеци. Док неки новац носе у џеповима или у новчаницима, има и оних који свежњеве новчаница уролају, завију селотејп-траком, па их тако нанизане и спојене закаче за појас.

НЕКИМА ШАЉУ НОВАЦ И ОД КУЋЕ

ОНИ мало богатији, који одседају по хотелима и хостелима, користе услуге „Вестерн униона“.

– Њима новац стиже из отаџбине и то у доларима – објашњава запослени у једној од мењачница. – Онда им они у „Пошти“ пребачену своту дају у динарима, а они тај новац мењају код мене у евре. Ретко кад мењају европску валуту у нашу.

С. М.    Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар