Почетна Локалне вестиБеоград Веолиа преузима управљање депонијом Винча од француске СУЕЗ групе

Веолиа преузима управљање депонијом Винча од француске СУЕЗ групе

од admin
0 коментар

 

„‘Веолиа’ завршава све административне сагласности које се односе на преузимање и извесно је да ће током јануара 2022. године 40 одсто сувласништва СУЕЗ-а у компанији ‘Бео Чиста Енергија’ преузети ‘Веолиа’“, рекао је за портал СРДА.рс директор „Бео Чиста Енергија“, која управља депонијом Винча, Владимир Миловановић.

Према његовим речима, планом преузимања је предвиђено да тим менаџера и стручњака СУЕЗ-а, који су ангажовани на реализацији Уговора о јавно-приватном партнерству са градом Београдом, остане непромењен, тако да промена власничке структуре не би требало да има утицаја на реализацију свих уговорних обавеза компаније „Бео Чиста Енергија“.

Уз СУЕЗ, који има 40 одсто, у власничкој структури „Бео Чиста Енергија“ су „И-Енвиронмент Инвестментс Лимитед“ са седиштем у Лондону (40 одсто удела) и „Маргуерите Wасте Сербиа“ са седиштем у Луксембругу (20 одсто удела).

Партнер компаније „Бео Чиста Енергија“ у Србији, који је задужен за послове управљања, третмана, одлагања отпада и одржавања изграђених постројења и инфраструктуре у депонији Винча, јесте компанија „СУЕЗ Винча Оператор“.

С обзиром на то да је „СУЕЗ Винча Оператор“ у 100 одсто власништву француске СУЕЗ Групе, и ову компанију ће преузети „Веолиа“.

Европска комисија је саопштила 14. децембра да је одобрила компанији „Веолиа“ аквизицију компаније СУЕЗ уз одређене услове које се „Веолиа“ обавезала да испуни.

Како се подсећа на сајту, већ годину дана уназад се говори о спајању ова два предузећа и о могућим проблемима конкуренције који могу да настану с обзиром на то да је реч о два лидера у секторима третмана вода и управљања отпадом.

„Веолиа“ и СУЕЗ су 12. априла саопштили да су компаније постигле договор о спајању две групе, а на коначно преузимање се чекало на одобрење Евопске комисије.

Подсећа се да је 29. септембара 2017. тадашњи гадоначелник Београда Синиша Мали и представници конзорцијума, који је предводила француска компанија СУЕЗ, потписали уговор о јавно-приватном партнерству за изградњу постројења за прераду комуналног отпада и сређивање депоније Винча.

Инвестиција је вредна око 300 милиона евра, а уговор је на 25 година.

Од августа 2021. комунални отпад са територије 15 општина града Београда се одлаже на новој санитарној депонији комуналног отпада и новој депонији инертног отпада у Винчи.

Бета/Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар