Почетна » Београд: Видео-клубови одлазе у историју

Београд: Видео-клубови одлазе у историју

од admin
0 коментар

Тек на неколико локација у престоници могу да се изнајме дискови и касете са популарним филмовима. Катанац на браву због „пиратске“ продаје и интернет-сајтова

ВИДЕО-клубови, некад омиљена места филмофила, изгубили су битку са – интернетом. На прсте једне руке могу да се наброје они који су опстали и послују у Београду. На већину власници су одавно ставили кључ у браву. Филмове данас изнајмљују само они који поштују стару навику или једноставно немају времена да их траже на мрежи.

Полице које су некада биле испуњене хиљадама видео-касета, а потом наследницима ди-ви-дијевима, или зврје празне или су промениле намену. Власници су одустали од немилосрдне трке са пиратеријом и сајтовима са бесплатним филмовима и серијама.

– Десет година смо радили, све по правилима. Имали смо оригиналне филмове са лиценцом, али данас сви скидају апсолутно све са интернета или купују пиратске снимке на улици – огорчено коментарише бивша власница видео-клуба са Звездаре. – Људи имају све надохват руке. Међутим, не вреди да кукамо, морамо да се прилагођавамо. Свој видео-клуб сам затворила пре две године. У нашој земљи изгледа да испаднеш глуп ако радиш све исправно.

„Жабац“ је једно од препознатљивих имена, клуб који је успео да преживи модерне непријатеље. Неколико локала – на Видиковцу, Дорћолу, Новом Београду, Вождовцу, опстаје захваљујући верним посетиоцима.

– Било је некад око 40 клубова у граду, тридесет је угашено, па је остало десетак најјачих – објашњава Љубомир Поповић, један од власника „Жапца“. – Код нас долазе пословни људи који имају пара а немају времена да скидају филмове, млади тинејџерски парови, пензионери. Деца узимају цртане филмове. За сваког има понешто. Филм се изнајмљује на седам дана за 250 динара, по већ познатом правилу.

За високим пултом видео-клуба у Улици цара Душана, поређани су најновији холивудски хитови, као и рекламе за телевизијске серије које су одавно освојиле публику.

ТРЕНДОВИПРИЛАГОЂАВАЈУЋИ се новим технологијама и захтевима муштерија, неки видео-клубови су проширили делатност. Тако се баве и пребацивањем садржаја са видео-касета на ди-ви-дијеве, а многи су основали и онлајн верзије. На интернету се може наћи чак и „Хришћански видео-клуб“, са снимцима религијских садржаја.

– Узео бих „Брејкинг бед“, од прве епизоде – „наручује“ младић од раднице у „Жапцу“. – Лакше ми је овде да узмем серију, са квалитетним снимком, него да цео дан скидам све епизоде са интернета.

НАЈТРАЖЕНИЈИ

У ПРЕОСТАЛИМ видео-клубовима на снази је стари принцип – најтраженији и омиљени међу филмовима су трилери, али долазе појединци који би радо да одгледају и „Мућке“ са старим, добрим Дел Бојем и Роднијем.

– Тренутно су популарни филмови са Лијамом Нисоном. Осим сва три дела „Отете“ са њим у главној улози, тражени су и „Луси“, „Праведник“, „Краљев говор“ и други – прича Вања из једног београдског видео-клуба.

М. Рогач      Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар