Почетна » Београд: Више аутобуса већа и – гужва!

Београд: Више аутобуса већа и – гужва!

од admin
0 коментар

У уторак почиње зимски ред вожње у јавном градском превозу са 1.267 возила на улицама. Нова мрежа линија од 1. јануара 2016. године

КРАЈ летње сезоне и почетак школске године, доноси измене у броју возила јавног превоза на београдским улицама. Смена летњег, зимским режимом вожње, путницима у главном граду донеће од сутра 282 возила више, те ће на линијама које „покривају“ ГСП и приватни превозници бити ангажовано укупно 1.267 возилa

Предвиђено је да радним данима саобраћа 1.030

аутобуса, 150 трамваја и 87 тролејбуса, док ће викендом на линијама бити нешто мање возила. Суботом ће укупно радити 760, а недељом 666 аутобуса, трамваја и тролејбуса.

Очекивано је да, као и сваке године, појачане буду линије које користе ђаци и које су због годишњих одмора биле редуковане током лета. Такође, најкраћи ће бити интервали у „шпицу“ између 14 и 17 часова.

После ступања на снагу зимског реда вожње, путнике очекује и увођење измена које су „последица“ резултата добијених Студијом мреже линија и бројања путника.

Како је речено почетком јула, приликом представљања новог модела унапређења система градског превоза, нови тарифни систем биће у примени од 1. октобра ове године, а нова мрежа линија од 1. јануара 2016. године.

Нови тарифни систем подразумева поделу на четири зоне и смањење цене превоза, нарочито за грађане из приградских делова града. Прва зона биће ужа зона града, друга је шире градско подручје, трећа зона обухвата Барајево, део Гроцке, Обреновац и Сопот, а четврта Младеновац и Лазаревац.

ЈЕФТИНИЈИ ПРЕВОЗ

ЦЕНЕ карата у јавном градском превозу би од 1. октобра требало да буду ниже, како су најавили надлежни, од пет до 45 одсто. Запослени у првој зони би уместо 3.275 требало да издвајају 2.990 динара, а они који желе да користе све четири зоне уместо досадашњих 7.740 – само 4.990 динара. Уз наду да ће то утицати на повећање наплате превоза.

СПРЕМАН ТЕНДЕР ЗА ПРИВАТНИКЕ

ДО краја године приватни превозници би требало да продуже уговоре који им истичу крајем децембра. Они би до 2016. требало да покривају 43 од 150 линија и то са 369 соло-аутобуса и 16 минибуса. Да би прошли конкурс мораће да имају возила не старија од десет година, са валидаторима, бројачима путника, камерама, климама…

Н. ВУКИЋ   новости

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар