Почетна » Београђани су одлучили су да дете гаје као ВЕГЕТАРИЈАНЦА, а онда су наишли на овај проблем у државном вртићу

Београђани су одлучили су да дете гаје као ВЕГЕТАРИЈАНЦА, а онда су наишли на овај проблем у државном вртићу

од admin
0 коментар

„Не једем месо из личног убеђења, као ни моја супруга и ћерке. Ми као родитељи смо се распитивали, разматрали разне опције и одлучили да нам млађа ћерка од рођења не једе месо. У вртићу јој то није омогућено“.

Овако за „Блиц“ прича Ненад В., отац девојчице (5) која похађа у вртић у оквиру Предшколске установе „Дечји дани“ на Старом граду.

– У вртићу су 4. септембра обуставили припрему оброка за наше дете које похађа обавезно предшколско образовање. Прихватили смо то и сутрадан донели храну од куће, али нам је то забрањено да радимо – прича Ненад В, наводећи да у ПУ „Дечји дани“ то правдају правилником о исхрани деце.

Правилником је предвиђено да изузетак од прописаног јеловника може направити у случају да је дете алергично или из верских убеђења. Ненад В. каже да му је у „Дечјим данима“ тражено да поднесе писмену евиденцију из верске заједнице коју би потом разматрала нутриционисткиња, што родитељи нису урадили, објашњавајући да се тако директно крши Закон о црквама.

– Установа која треба да брине о нашој деци спречава да она буду збринута и дискриминацијом покушава да нас примора да дете испишемо из вртића, иако је дете у обавезном предшколском образовању – прича Ненад В.

Тренутно је, каже, „ванредна ситуација“, те супруга и он излазе раније с посла да би дете на време ручало код куће, где и доручкује пре поласка.

– Наравно, закон би требало да штити децу од родитеља, али вегетаријанство нема везе са угрожавањем здравља – објашњава овај отац који 30 година не једе месо.

Pravilnik o ishrani dece u vrtićima, donet u maju, veoma je precizan

Са друге стране, из ПУ „Дечји дани“ кажу да због поштовања новог правилника није могуће детету спремати посебан оброк.

– Збиља се трудимо да максимално будемо фер и према деци и према родитељима. Нови правилник је прецизан и дозвољава уступке само ако здравствени разлози захтевају специјалан облик дијете или када су у питању верска убеђења, не и када је дете вегетаријанац. Рекли смо да ћемо изаћи у сусрет ако родитељи девојчице то што су усмено рекли ставе на папир. Морамо поштовати законске прописе због инспекције – објашњава Јасна Вуклиш, директорка ПУ „Дечји дани“.

С.Луковић   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар