Почетна » Београђанин 2. на планети!

Београђанин 2. на планети!

од admin
0 коментар

Успех николе Тепића на Олимпијади научника. Био инспирисан насељем Калуђерица

УЧЕНИК Треће београдске гимназије, Никола Тепић (18), пре три дана вратио се из Турске окићен медаљом са Олимпијаде младих научника. Он је у јакој конкуренцији, након припреме дуге десет месеци и израде пројекта из области животне средине, представио Србију у најлепшем светлу, освојивши друго место.

– Имајући у виду да из године у годину све више земаља учествује на Олимпијади, сребрну медаљу, у конкуренцији 140 пројеката из 28 држава, сматрам добрим успехом – скроман је Никола, који је већ четири године члан Регионалног центра за таленте. – Ово је за мене искуство од круцијалне важности, с обзиром на жири са најугледнијих светских универзитета. Ипак, без помоћи директора Регионалног центра за таленте, Николе Срзентића, и мог ментора са Факултета за физичку хемију, Боривоја Аднађевића, не бих успео.

Овај младић, који живи у Калуђерици, од малих ногу је опчињен природом, а крај у коме је одрастао посебно га је инспирисао. На основу освојеног првог места на републичком првенству научних радова прошле године, пласирао се на Олимпијаду, а пројекат на тему „Инкапсулације ђубрива“, припремао је више месеци. Још од основне школе освајао је махом прва и друга места на републичким такмичењима из математике, физике, географије и животне средине.

– Пласирао сам се на Светску географску олимпијаду, која ће се у августу одржати у Русији. Такмичење траје седам дана, а Србију ћемо тимски представљати – најавио је Никола.

ПРВАК СРБИЈЕ У СПОРТСКОМ ПЛЕСУ

НИКОЛА још не зна који ће факултет да упише, јер му је сфера интересовања огромна, али би најрадије остао у Србији.

– Усавршавање у иностранству јесте примамљиво, али бих ипак да останем у својој земљи. Волео бих некако да помогнем науци и образовању у Србији – каже овај гимназијалац, који, поред науке и редовног школовања проналази време и за хоби пошто је државни првак у спортском плесу.

Г. Новаковић    Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар