Почетна » Београдске пијаце: Продају лубенице и на кришку

Београдске пијаце: Продају лубенице и на кришку

од admin
0 коментар

На зеленим пијацама богата понуда сезонског и увозног воћа, али су цене високе због слабијег рода

ТЕЗГЕ на централним градским пијацама шарене се од богате понуде воћа. Најпродаваније су брескве и кајсије, које су у јеку сезоне, али и сочне лубенице које продавци секу на половине или четвртине. Углавном увезени из Грчке, сочни црвени бостани продају се за од 80 до 100 динара по килограму.

Осим „егзотичних“ лубеница, Београђани су обилазили тезге како би пазарили још покоје кило трешања којима сезона полако пролази. У понуди су углавном беле трешње, које стижу после црвених, а цена је од 120 до 150 динара по килограму. Са друге стране, брескве и кајсије се одлично продају. Килограм нектарина је 120 динара, обичних бресака 80, а кајсија од 50 до 80. Међутим, продавце брине чињеница што је ово воће слабо родило ове године.

– Лоши временски услови утицали су на род, прошле године смо имали и за неколико тона више него ове. Продавали смо и на велико и имали добар откуп, а ове године су брескве слабо родиле – објашњавају продавци. – Смањени род утиче на цену која је много виша него лане, али се надамо да ће у наредном периоду доћи до смањења цена.

На тезгама најскупље је, свакако, бобичасто воће. Килограм малина је 300, 400 динара, али се ово воће углавном продаје у чашама од 250 грама за 100 динара у пластичној амбалажи од пола килограма за по 180 динара. За килограм купина потребно је издвојити и до 500 динара, док је килограм боровница од 800 до 1.200, што је свакако најскупље воће на пијацама.

БАНАНЕ, ЛИМУН И КИВИ

НА тезгама у понуди током целе године може се наћи јужно воће, које је тренутно у сенци домаћег. Килограм банана може се пазарити за 100 динара, поморанџе су од 130 до 150, лимун је 200, а киви 300 динара.

Ј. Д.   Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар