Почетна » Бескућнике исељавају из хотела

Бескућнике исељавају из хотела

од admin
0 коментар

Наставља се агонија Обреновчана кој и су у поплавама 2014. Изгубили кров над главом. У плану да 486 особа буде распоређено по павиљонима касарне до 15. априла

ОБРЕНОВЧАНИ који су у мајским поплавама 2014. године остали без својих домова биће исељени из привременог смештаја који су имали у хотелу! Исељавање ће тећи у пет фаза, а рок за одлазак последњих станара је 15. април. Људи који живе у овом угоститељском објекту огорчени су због те одлуке и тврде да је пожар, који је у недељу рано ујутру избио у ходнику хотела „Обреновац“, подметнут како би они били истерани.

 Испред хотела десетак станара од 250, колико их је смештено ту, чекало је јуче потврду вести о премештају у просторије касарне. Кажу, нико им се није обратио и саопштио када ће бити исељени, иако је Општина већ дала налог Центру за социјални рад да донесе решење о премештању.

– Ја одавде не идем! Срчани сам болесник, доктори су ме два пута једва спасли. Немам ни где, све сам изгубила, само на улицу могу. Рекла сам ћерки и мужу да ћу да скочим са последњег спрата хотела ако нас буду терали у касарну – кроз сузе изговара Љубинка Средојевић, чија трочлана породица користи једну од соба на четвртом спрату хотела „Обреновац“.

Подржавају је и комшије из соба поред, али и са других спратова. Хотелским смештајем нису незадовољни, добили су собе или апартмане у зависности од броја чланова породице и намеравају да остану ту све док им обећане куће не буду изграђене. Ситуација се додатно заоштрила када је Обреновцем прострујала вест да се у касарни појавила жутица, шуга, да има лопова…

– Покушавали су да нас истерају одавде причом да смо уништили хотел, да смо покрали славине, лавабое, радијаторе. Сада је неко подметнуо и пожар испред собе. То су нам наместили да би нас отерали – тврди Бранко М., смештен на петом спрату хотела.

ДЕСЕТ СОБА НА ЈЕДНО КУПАТИЛОНи Обреновчани, којима је од маја претходне године касарна постала други дом, нису са радошћу дочекали вест да ће добити нове комшије. Неки од њих можда ће добити и цимере у собама. Нека дођу, има ваљда и за њих соба. Десет соба дели једно купатило у ком је вода до колена. Плашимо се заразе. Замислите како је са двоје мале деце – прича Предраг Синђелић, чија петочлана породица је пре скоро годину дана добила собу у павиљону број 12.

Пожар је избио у ходнику на петом спрату, испод ормарића за струју. Том приликом изгорела су двоја врата, скоро шест метара итисона на поду, ормарић са прекидачима, а урушио се и део плафона. Божо Бузејић, директор хотела, тврди да круже разне приче шта је изазвало ватрену стихију, али да се тачан узрок још не зна.

– Најбитније је да нема повређених – тврди Бузејић. – Штета није велика и то није разлог исељења ових људи, како они мисле. Хотел је отишао у стечај, рачун је блокиран и ми немамо финансијских средстава да функционишемо.

Центар за социјални рад започеће прву фазу програма премештаја породица, која ће обухватити становнике петог спрата хотела „Обреновац“. Тиме ће свих 486 Обреновчана, колико их је пријављено у овој установи, у року од петнаест дана бити смештено у касарну.

ИМАЈУ КУЋЕ У КОЈЕ НЕЋЕ ДА ИДУ

ОСИМ стечаја, разлог пресељења Обреновчана из хотела је и немогућност надзора, као што је то могуће у оквиру касарне. Иван Јегоровић (на слици), помоћник председника Општине Обреновац, тврди да је пожар последица тога што многи нису способни да се старају о себи, али и да су радници, који се баве њима, често доживљавали тортуру.

– Волонтери и социјални радници су угрожени када оду у хотел, па смо чак морали да тражимо асистенцију полиције. Успели смо за њих и да издејствујемо и један кувани оброк, поред два сува – прича Јегоровић.

После скоро годину дана, број људи у привременом смештају се не смањује. Напротив, готово свакодневно се јављају нове породице које траже кров над главом од Општине.

– Они почињу да заузимају, по њиховом мишљењу, легитиман став да неће напустити садашњи смештај док им Општина не додели стан у власништво или на коришћење. Према нашој рачуници, њих око 100, би за месец дана требало да се усели у своје куће, јер су скоро готове. Има чак случајева који имају направљене куће, али неће да излазе из привременог смештаја јер ту не плаћају рачуне ни храну. Ипак, ми ћемо морати у року од 15 дана да испразнимо тај хотел – закључује Јегоровић.

Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар