Почетна » Бесплатне књиге иду у стари папир

Бесплатне књиге иду у стари папир

од admin
0 коментар

Пројекат гратис уџбеника, после четири године, укинут и у Београду. Део ће у библиотеке, а део у школе широм Србије

СТОТИНЕ хиљада уџбеника које су београдски ђаци добијали претходних година завршиће као стара хартија! После четири године пројекат бесплатних уџбеника је укинут, тако да ће родитељи морати да купују школске књиге.

Ове године се завршава „циклус“ уџбеника које су ђаци користили, па наставници бирају нове. Директори школа са којима смо разговарали кажу да ће књиге из претходних година бити подељене ученицима, уколико наставници изаберу тог издавача. Међутим, нови круг избора уџбеника у већини школа донео је и нове издавачке куће, тако да ће мали број књига из претходних година моћи да се користи.

Основци у престоници су једини у Србији који су добијали бесплатно основни комплет уџбеника од првог до осмог разреда, а последње две године то су била два комплета – један за школу, други за кућу. Родитељи су куповали књиге за страни језик, изборне предмете, радне листове, као и додатну литературу ако су наставници тражили. Међутим, пошто је Министарство просвете одустало од поделе књига свим ученицима, већ само најугроженијима, и надлежни у граду су одлучили да одустану од пројекта. Неке школе су одлучиле да део уџбеника оставе у школским библиотекама или поклоне ђацима у унутрашњости, али ће највећи број књига завршити као секундарна сировина.

ЗА КОМПЛЕТ И ДО 15.000 ДИНАРА

ЗА комплете књига родитељи треба, у просеку, да издвоје од 6.000 до 15.000 динара. Наравно, реч је само о основним уџбеницима, а додатно је потребно купити атласе, збирке задатака, приручнике и књиге које наставници траже.

КУПЉЕНО ВИШЕ ОД МИЛИОН ПРИМЕРАКА

ЗА ученике од првог до осмог разреда, у протекле четири године, купљено је више од милион књига и то највише за осмаке, око 150.000 уџбеника, а најмање за ученике другог разреда – више од 60.000.

Б. БОРИСАВЉЕВИЋ    Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар