Почетна » БиХ: Хрвати избацили Српску са мапе!

БиХ: Хрвати избацили Српску са мапе!

од admin
0 коментар

Након декларације ХНС којом се тражи федерализација Бoсне и Херцеговине, да ли се РС налази међу четири федералне јединице?

ИДЕЈА о подели Босне и Херцеговине на четири федералне јединице није наишла на подршку ниједне политичке странке Срба и Бошњака, али, како сазнају „Новости“, о томе нема сагласности ни међу хрватским странкама у БиХ.

У Декларацији Хрватског народног сабора, усвојеној пре неколико дана, у којој се тражи нова међународна конференција за БиХ и нови Устав БиХ, као и федерализација БиХ и формирање четири федералне јединице, нигде се не помиње како би те федералне јединице изгледале, а посебно да ли би једна од њих била Република Српска.

Како сазнају „Новости“ од извора блиских хрватским странкама у Мостару, управо око тога да ли Република Српска треба да остане једна федерална јединица, или би била направљана таква прекомпозиција БиХ у којој би био споран део њене садашње територије, јесу и највећа неслагања међу хрватским партијама.

Наиме, у ХДЗ БиХ, коју води Драган Човић, хрватски члан Председништва БиХ, која је блиска са СНСД Милорада Додика, сматрају да будућа БиХ треба да има четири федералне јединице, међу којима је једна РС, а остале три су на подручју територије Федерације БиХ, од којих би једна јединица обавезно морала да буде са хрватском већином.

С друге стране, како сазнајемо, у ХДЗ 1990. године сматрају да у будућој прекомпозицији БиХ „не би могла да остане читава Република Српска и морало би се захватити и у део њене територије“.

– Постоји разлика у погледима на будућу федерализацију. Док једни заговарају федерализацију само Федерације БиХ, други заговарају федерализацију целе БиХ – наводи наш извор.

Потврђено нам је да конкретна мапа предвиђене четири јединице, управо из ових разлога, и не постоји, и засада је „мртво слово на папиру“, посебно имајући у виду да такву идеју не подржавају ни Срби ни Бошњаци.

Политички аналитичари у Федерацији БиХ, сматрају и да је скуп ХНС и усвојена декларација више била у сврху поновног избора Драгана Човића за председника ХНС и његовог успостављања као лидера хрватског народа у БиХ, што је потврдио и на прошлогодишњим изборима.

Доктор политичких наука Дражен Пехар каже да је декларација политички неосмишљена, испразна и не садржи никакав јасан ни реалан предлог.

– Уколико не постоји консензус унутар БиХ, на чему та Декларација заснива захтев за сазивање неке нове међународне конференције о БиХ? Другим речима, декларација нам каже да ХНС жели нову међународну конференцију, а уједно нам каже да су изгледи за тако нешто никакви – сматра Пехар.

ХРВАТИ СРЕДЊЕ БОСНЕ И СЕВЕРА

ОЗБИЉАН проблем код Хрвата у свакој даљој идеји о федерализацији БиХ, како сазнајемо, били би Хрвати у средњој Босни и у две-три већински хрватске општине на северу БиХ, који би у таквој подели остали ван ентитета са хрватском већином. То је још један од разлога због којих политичко вођство Хрвата у БиХ овом питању приступа крајње опрезно и због чега у јавност не излазе никакве мапе.

А. МАЦАНОВИЋ    Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар