Почетна » Сава центар поново понуђен на продају, почетна цена 17,5 милиона евра

Сава центар поново понуђен на продају, почетна цена 17,5 милиона евра

од admin
0 коментар

 

Будући купац требало би да у адаптацију и реконструкцију конгресног комплекс, који се налази на готово три хектара грађевинског земљишта, уложи најмање 50 милиона евра у року од пет година.

Обавезан је и да не мења намену Сава центра, која и даље треба да остане у функцији конгресног туризма, имајући у виду да објекат ужива статус претходне заштите. Уметничко-историјска дела, као непокретна и покретна културна добра у објекту, нису предмет продаје, наведено је у огласу.

Приликом закључења уговора са купцем ће се уговорити и казна у новчаном износу од 20 одсто постигнуте купопродајне цене, за случај да будући купац не испуни у целости или делимично преузете обавезе.

Рок за пријаву заинтересованих купаца истиче 6. новембра, а потребно је и да се уплати депозит од 1,7 милиона евра.

Град Београд је 2016. године расписао јавни позив за оснивање заједничког привредног друштва које би управљало Сава центром, на који се јавио само Делта холдинг, али није постигнут договор о партнерству.

На претходна два тендера почетна цена је била 27,4 милиона евра, односно 21,9 милиона евра, али није достављена ниједна понуда.

ССП: Будући купац добио би квадрат по цени од 253 евра

Странка слободе и правде оценила је да би по понуђеној цени од 17,5 милиона евра за куповину београдског центра Сава, будући купац добио квадратни метар корисне површине тог објекта за 253 евра, што би, како су навели, „била још једна потврда да се градска својина распродаје у бесцење“.

Наводећи да је „свима јасно да у времену короне и економске кризе нико нормалан не би продавао центар Сава“, из СПП су упозорили да цена на новом надметању „није само удаљена светлосну годину од процењене цене од 108 милиона евра из 2016. године, већ је и за десет милиона нижа у односу на прву понуђену у овом поступку“.

„Уколико би се оваква продаја реализовала, то би значило да би будући купац добио квадратни метар корисне површине за 253 евра, што би била још једна потврда да се распродаје у бесцење градска својина. Тиме би се нанела директна штета и овој, али и будућим генерацијама Београђана“, стоји у саопштењу.

Одборник Народне странке позвао власт да одустане од „продаје у бесцење“

Одборник Народне странке у Скупштини Београда Милош Павловић позвао је градску власт да „одмах одустане од продаје Сава центра у бесцење“.

У супротном ће власт, указао је он, одговарати за „велику материјалну штету нанету градском буџету и Београђанима“.

„Београђани су остали ускраћени за економско вештачење вредности Сава центра и за извештај о економској оправданости продаје тог објекта који је један од симбола Београда, а све у доба економске кризе изазване пандемијом коронавируса“, рекао је Павловић.

Он је градоначелника Београда Зорана Радојичића, његовог заменика Горана Весића и остале челнике градске власти питао да ли би непокретности „Београд на води“ продали по цени мањој од тржишне.

„Градска власт је 2019. године почела поступак распродаје градске имовине у бесцење доношењем измена Одлуке о начину поступања са непокретностима у јавној својини Града Београда односно над којима Град има посебна својинска овлашћења, чиме је створила нормативне услове да се почетна цена непокретности може смањити на другој јавној продаји до 60 одсто почетне цене“, навео је Павловић.

Бета/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар