Почетна » Бонтон одлаже посету Колинде

Бонтон одлаже посету Колинде

од admin
0 коментар

Не припрема се долазак председнице Хрватске у Београд. Ред је да Николић сад путује у Загреб

ДОЛАЗАК нове хрватске председнице у Београд у мају није најављен, нити кабинети шефова двеју држава раде на организацији те посете – потврђено је јуче „Новостима“ у кабинету Томислава Николића.

Колинда Грабар Китаровић недавно је изјавила да ју је премијер Александар Вучић позвао да дође у Србију, али да је њена жеља да прво посети БиХ, а потом и друге суседне земље, укључујући и Србију. Медији, су затим, спекулисали да ће до ове посете доћи у мају.

Грабар Китаровићева је јуче била на свом првом службеном путу – у Сарајеву, а када ће доћи у Београд, још је неизвесно. Николићев саветник за спољну политику Иван Мркић овим поводом за наш лист каже:

– Последњи званични сусрет српског и хрватског председника био је долазак Иве Јосиповића 2013. године у Београд, а по дипломатској пракси, требало би да уследи узвратна посета нашег председника.

Одлазак Николића у Загреб је био начелно договорен са Јосиповићем, али како је Хрватска добила новог шефа државе, да би до те посете дошло, на Андрићев венац требало би да стигне позив од Колинде Грабар Китаровић. Уколико би, пак, она изразила жељу да дође у Београд, како нам каже Мркић, гостопримство јој не би било ускраћено.

Ко ће пре прелетети спорну међудржавну границу, могло би да се разјасни следеће недеље, током састанка шефова дипломатија Ивице Дачића и Весне Пусић у Загребу, 11. марта. Како је српски министар најавио, главна тема ових разговора биће како направити искорак у што бољим односима двеју држава.

Конкретно, очекује се да на столу буду теме о несталим особама, случај хрватског држављанина Вељка Марића, који је у Србији осуђен за ратне злочине и овде служи казну, повратак културног блага, као и спорно питање о граници на Дунаву.

СТИЖЕ ПЛЕВНЕЛИЈЕВ

ПРЕДСЕДНИК Томислав Николић ће следеће недеље бити домаћин свом бугарском колеги Росену Плевнелијеву, који у Београд стиже 12. марта. Пре тога, Николић је био у посети Софији.

Д. Р. Ђ.    Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар