Почетна » ДИВЉА ГРАДЊА УСПЕЛА СЕ И ДО АВАЛСКОГ ТОРЊА: Ничу станови на најлепшим обронцима престоничке планине

ДИВЉА ГРАДЊА УСПЕЛА СЕ И ДО АВАЛСКОГ ТОРЊА: Ничу станови на најлепшим обронцима престоничке планине

од admin
0 коментар

 

Упркос тврдњама надлежних градских служби да запоседнута парцела није заштићено добро, пет грађевина ипак је никло у пределу изузетних одлика. Случај је тренутно на столу у Другом основном јавном тужилаштву, где је због непотпуне документације недавно допуњена кривична пријава, а чека се испитивање инвеститора и других страна у овом преступу. Иако су се неимари тренутно притајили, од посла не одустају, јер су грађевинске машине и даље на градилишту.

Како су за „Новости“ потврдили у Заводу за заштиту природе Србије, парцела 2265/2 КО Бели Поток, на којој се гради, налази се под заштитом, иако су из Секретаријата за инспекцијске послове уверавали да Решење о стављању под заштиту природног добра Авала не обухвата парцелу на којој се изводе радови.

– Парцела улази у границе ПИО „Авала“ и налази се у режиму заштите трећег степена, као гранична парцела – тврде у Заводу за заштиту природе.

Увидом у катастар јасно је да гранична парцела припада вишем, односно другом степену заштите.

Чак и да је инвеститор ишао легалним током и затражио грађевинску дозволу, као што није, „зелено светло“ за градњу морао би да додели Завод. Тек када надлежне службе њима доставе захтев за прибављање сагласности, они би могли да утврде да ли би на тој парцели ова врста радова смела да се изводи.

Како су за „Новости“ рекли у Другом основном јавном тужилаштву, од Града су захтевали допуну документације, а тренутно је поднет захтева за прикупљање обавештења како би се даље наставио овај случај:

– С обзиром на то да је била поднета непотпуна кривична пријава, тражили смо допуну. Поднели смо захтев за прикупљање обавештења, односно у наредном периоду треба да се испитају инвеститор, власници парцеле и друге стране у случају.

До сада је познато да су надлежне инспекције затвориле градилиште и донеле решење о уклањању још почетком септембра 2020. године, а у међувремену, пет грађевина достигло је висину двоспратнице. Једна је већ добила обрисе фасаде.

– Грађевинска инспекција наставља да надзире наведено подручје и 25. јануара констатовано је да радови нису настављени и нису затечени радници на градилишту – наводе у Секретаријату за инспекцијске послове.

– Раније је донето Решење о обустави радова и уклањању бесправних објеката, а Другом основном јавном тужилаштву у Београду достављена је пријава за покретање поступка за учињен привредни преступ. Такође, донето је Решење о извршењу.

„ПИКИРАЛО“ ВИШЕ ИНВЕСТИТОРА

ОСИМ поменуте нелегалне градње, Авалу су „пикирали“ и остали инвеститори. На друштвеним мрежама могу се видети идејна решења планираних пројеката, од којих је једно смештено тик испод Авалског торња. У овом случају, судећи по њиховој званичној страници, чекају грађевинску дозволу како би кренули са радовима и тврде да ће зидати у грађевинској зони.

Сличан комплекс луксузних ниских вила ниче и ближе Врчину, али и на још једном месту подно Авале.

Репортери „Новости“ обишли су пре два дана градилиште и утврдили да је, упркос тренутном затишју, јер радника није било, градња узнапредовала од последње посете. На једној од пет двоспратница постављена је изолација, а неколико грађевинских машина налази се на парцели. Само педесетак метара ниже од зидина, којима је опасан комплекс будућег стамбеног блока, пуца поглед, а Авалски торањ извија се изнад њега.

Табла која сведочи да се посетиоци налазе у пределу изузетних одлика налази се педесетак метар ниже, а путоказ са стрелицом „Чарапићев брест 53 метра“, одмах испод градилишта. Излетиште Чарапићев брест са дрвеним наткривеним одмориштем, од градилишта дели само пут.

Да ли ће инвеститор бити заустављен или ће преко ноћи успети да заврши започет посао и крене у продају станова, попут „колеге“ са Врачара, чији се станови ових дана, увелико продају, остаје на провери времена.

М. СТАНОЈКОВИЋ   Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар