Почетна » ДА ЛИ ЈЕ ОВО НАЈТУЖНИЈА СЛИКА БЕОГРАДА? Малена девојчица сама на Теразијама са гитаром и ПОРУКОМ

ДА ЛИ ЈЕ ОВО НАЈТУЖНИЈА СЛИКА БЕОГРАДА? Малена девојчица сама на Теразијама са гитаром и ПОРУКОМ

од admin
0 коментар

Једна фотографија забележена у самом срцу Београда невероватном брзином се шири друштвеним мрежама. То је једна од оних која у нама истовремено буди бес, тугу и очај, слама срце и леди крв у жилама.

„Београд 29.9.2018… Теразије… Београд…“, стоји кратко у опису фотографије која је постављена на Твитеру.

Београђани који су се протеклих дана прошетали Теразијама нису могли, а да не уоче малену девојчицу предшколског узраста, не старију од пет година, са дечјом гитаром у рукама, која свирајући житељима престонице прикупља новац у картонску кутију.

У сцени која леди крв у жилама главни актер је пристојно обучена цурица уредно очешљане златне косе, која испред једног бутика са тужним погледом свира свој мали жичани инструмент. Испред ње је постављена картонска кутија на коју је наслоњен натпис: „Скупљам за храну“.

Остављена на милост и немилост улицама двомилионског града без ичијег надзора, ова цурица води најтежу животну битку, ону у којој тешко побеђују и они далеко старији.

Иако коришћење деце у сврху просјачења није неуобичајено на престоничким улицама, немогуће је не запитати се ко је овако мало дете пустио само на улицу, ко су родитељи који своју ћерку користе као вид зараде и каква је то судбина породице која је своје дете уместо на игралиште, шаље да свира на улици.

Такође, не треба заборавити да је оваква радња строго кажњива законом, а још строже њено организовање. Наиме, свако ко организује просјачење или за то користи малолетне особе могао би да добије затворску казну до 60 дана.

У исто време, законом је забрањено и остављање овако мале деце без надзора.

Ј. Алексић    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар