Почетна » „ДАЈТЕ МИ БАР ЛИЧНУ КАРТУ ДА МОГУ ДА СЕ ЛЕЧИМ“ Бескућник из пролаза на Теразијама очајнички тражи помоћ, а поручују му да НИЈЕ ИСПОШТОВАО ПРОЦЕДУРУ

„ДАЈТЕ МИ БАР ЛИЧНУ КАРТУ ДА МОГУ ДА СЕ ЛЕЧИМ“ Бескућник из пролаза на Теразијама очајнички тражи помоћ, а поручују му да НИЈЕ ИСПОШТОВАО ПРОЦЕДУРУ

од admin
0 коментар

 Раде Винчић (68), држављанин Србије, родом из Осијека, правник и, како каже за себе, некада власник фирме за узгој и продају тартуфа, показује нам захтев за пријаву пребивалишта на адресу Центра за социјални рад, одељење Стари град.

„Вашим поступањем ускраћено ми је право да се лечим, остварујем социјалну заштиту и живим као човек јер нисам у могућности да добијем личну карту без пријављене адресе“, наводи, између осталог, у овом документу у ком се уредно позива на Закон о пребивалишту и боравишту грађана.
 
Због погоршања здравственог стања, животна драма овог човека без дома утолико је већа. Крајем 2018. године је због проблема са простатом завршио у Ургентном центру.
– Само желим да будем пријављен на адресу Центра за социјални рад да бих могао да добијем здравствену књижицу и личну карту и самим тим да сутра могу да се лечим и пробам да променим живот – упорно понавља Винчић и додаје да нема коме се није обраћао, али да одговора није било.
 
Иако већ довољно обесхрабрен у свој својој муци, Винчић је потражио помоћ и за свог „колегу“ Владана Петровића из подземног пролаза на Теразијама. Према његовим речима, Петровић има малигнитет дебелог црева и „није му много времена преостало“ због чега му је хитно потребна здравствена нега.
 
Центар за социјални рад: Мора да упути захтев МУП-у
 
Из Градског центра за социјални рад у Београду наводе да су упознати са овим случајем, али наглашавају Винчић није потпуно разумео процедуру.
 
– Лице које сте навели у допису се обратило Градском центру за социјални рад у Београду, Одељењу Стари град, са захтевом за пријаву пребивалишта на адресу центра за социјални рад и оно је упознато и обавештено о процедури и поступку остваривања овог права, односно да је потребно да захтев за пријаву пребивалишта упути надлежном МУП-у, који ће након провере и утврђивања стварних услова и правног основа захтев упутити надлежном центру за социјални рад – кажу за „Блиц“ из ЦЗСР.
Из овде установе детаљно су објаснили даљи поступак, односно шта се дешава када им МУП упути захтев за пријаву пребивалишта.
 
– Ово подразумева да службено лице Центра за социјални рад, односно установе у којој је лице трајно смештено, потпише и овери образац и врати полицији, односно органу унутрашњих послова код кога се врши пријава пребивалишта.
 
Да ли ће бескућници из пролаза после толико година коначно имати адресу, а онда и шансу да промене живот, остаје да видимо.
С.Луковић   Блиц
 

Можда ти се свиди

Оставите коментар