Почетна Локалне вестиБеоград Дилери деци дају да дилују дрогу

Дилери деци дају да дилују дрогу

од admin
0 коментар

Алармантни подаци Министарства просвете, МУП и ДКЦ Мајдан, од септембра заједнички пројекат. У осмолеткама продају марихуану, а средњошколцима нуде екстази и амфетамин

ДЕЧЈИ културни центар Мајдан почеће од нове школске године да организује редовне јавне часове у основним и средњим школама у оквиру пројекта „Дрога и незнање убијају“, који се одвија под слоганом „Ја знам, зато се не дрогирам“.

Поред Министарства просвете, партнери у пројекту су им МУП, Управа криминалистичке полиције за град Београд, Секретаријат за образовање и дечју заштиту града и Специјална болница за болести зависности.

– Све је више дроге у основним школама, а продају је седмаци и осмаци, као кривично неодговорни. Њих ангажују озбиљни дилери – каже Јелена Илић, координатор пројекта и додаје да је граница кад основци први пут пробају марихуану пала на 13 година. У средњој школи већ почиње са екстазијем или амфетаминима, а затим и кокаином и хероином.

– Кроз пројекат ћемо оголити живот и пропаст наркомана и представити младима оно што их чека уколико крену тим путем. Пројекат ће се одвијати по фазама, биће мултимедијалан и интерактиван, а изглед јавног часа зависиће од узраста детета – објашњава Илићева.

Осим часова за ученике, волонтери пројекта учествоваће, у договору са Министарством просвете, и на родитељским састанцима. Јер, родитељи су ти који би требало први код деце да примете промене у понашању, али их не примећују. Многи одбијају да се суоче са истином и упорно тврде „моје дете нема везе са дрогом“, све док оно озбиљно не загази у наркоманију.

Часове ће држати студенти медицине, безбедносних и Дефектолошког факултета, стручњаци Специјалне болнице за болести зависности и излечени наркомани. Основци и средњошколци моћи ће да чују не само њихове потресне судбине, већ и шта, са медицинске тачке, дрога чини у телу тинејџера, како се мења његова свест, понашање, расуђивање. Једном речју, шта га чека.

ОКО 20.000 НАРКОМАНА

У Србији око 20.000 људи редовно користи опијате, од чега се број интравенских наркомана креће између 9.000 и 13.000. Ово показују процене Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“. Проценат коришћења илегалних дрога код нас мањи је него у већини земаља ЕУ.

В. Ц. С.    Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар