Почетна » Дневно продају и по 600 килограма лубенице

Дневно продају и по 600 килограма лубенице

од admin
0 коментар

Велика потражња за бостаном на градским пијацама. Цена на Зеленом венцу креће се од 15 до 25 динара

ИМА ли ишта лепше од добро расхлађене лубенице на овим температурама? Продавци и узгајивачи ће рећи да нема. Можда то и јесте разлог зашто се оне овог тропског лета највише купују. Међутим, упркос повећаној потражњи, цена и даље варира. На пијаци у центру престонице, на Зеленом венцу само на једном месту можете да купите килограм за 15 динара.

– Лубенице нам се ове године продају боље него друго воће. Због цене коју држимо продамо и до 500-600 килограма на дан – каже продавац.

На другим тезгама, пак, килограм ове посластице кошта 25 динара. Кажу да сремачка краљица заслужује ту цену.

– Продам тону лубеница за два, три дана – прича Спасоје Трајковић, који већ 45 година током лета продаје ове лоптасте плодове. – Моје су из села око Руме, нису албанске и грчке, па им је зато цена оволика.

Поред „обичних“ на неким тезгама се могу наћи и старе сорте попут жуте и црне лубенице, којима се, према речима продавачице, највише обрадују старији суграђани. Жута кошта 70 динара за килограм, а црна иде по 30.

– Старе су то сорте, заборављене – каже Михаило, пензионер. – Скупе јесу, али се исплати дати сваки динар, јер ме њихов укус и мирис на тренутак врате у детињство.

И продавачица са тезге 320 каже да 70 одсто лубеница прода исечене на половине и четвртине.

– Сада се продају и по овој цени, али се бојим да ће ускоро поскупети на 30 динара. Прво брање је завршено и сад долазе друго и треће, али због високих температура брзо презру и пуцају, па их неће бити много.

СУЖЕН ИЗБОР У МАРКЕТИМА

ЦЕНЕ лубеница по маркетима се крећу од 25 па до 30 динара по килограму. Међутим, продају се целе, а и избор је доста сужен, јер их на рафовима има само по 10-20.

ПАЗАРЕ САМО ПО ЧЕТВРТИНУ

– ПАЗАРИ народ, бира. Ипак, више купују половине и четвртине. Лакше им је тако да је носе него онако целу. Ове године су баш лепе и крупне, праве „краљице“ – каже Трајковић.

С. Милошевић   Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар