Почетна » Добили 15 дана да оду из хотела Бристол

Добили 15 дана да оду из хотела Бристол

од admin
0 коментар

Породице војних лица избеглих током ратова деведесетих, који су у некадашњем војном хотелу Бристол у привременом смештају већ 27 година, добили рок од 15 дана да напусте Бристол.

Забуну је изазвало то што је одређени број станара позван 20. октобра на разговор са државним секретаром Бојаном Јоцићем, али њиховом правном заступнику није био дозвољено да присуствује састанку.

Они су данас поново имали састанак, док се друга група становника хотела Бристол, која није позвана на састанак, одржала је протестно окупљање у парку Мањеж, у близини Министарства одбране.

Влада Ђукић, председник Удружења војних бескућника Србије, каже да су станари, познавајући проблематику, ангажовали правног заступника са циљем да станари који иду на разговор имају свог представника.

– Прекјуче се догодио преседан, њему као ни данас на састанку није било дозвољен улаз. Погажена су Уставом загарантована људска права јер правном саветнику није дозвољено да уђе у Министарство одбране и заступа људе – истиче Ђукић. Он додаје да су становници хотела Бристол људи од преко 70 година и имају здравствене и животне проблеме, и да им је потребан заступник како би их представљао.

– Видео сам један папир који је њима посуђен у коме пише „привремени смештај, не зна се у ком року, али из разговора сам закључио да је у питању смештај од две године, што је испод законског минимума, а њихов тренутни статус поводом смештаја јесте „привремени смештај до решавања стамбеног питања“ и за то имају решења – истиче Ђукић и наводи да има информације да је Град дао станове за трајно решење, и да је чак и министар одбране у медијима јасно рекао да нико неће остати оштећен и да ће сви бити збринути. Он наглашава да је став станара Удружења да из Бристола неће изаћи док има се стамбено питање не реши.

Дарко Аутишер, адвокат, који заступа станаре, каже да га и поред тога што је имао пуномоћје нису пустили на састанак и да се тиме крши Устав, као и да му нису образложили зашто не може да присуствује састанку, већ су му рекли да имају директиву да га не пусте.

Драган Стојановић, војни бескућник, пензионисани заставник прве класе, каже да он није позван на састанак зато што је јавно говорио за медије и зато што је указивао на манипулације.

– И сада јавно тврдим да се манипулише, имам све папире а зашто нисам позван то морате њих да питате. Ми смо платили те станове а људима унутра хоће да дају некаква привремена решења људима који више нису ни у прилици да схвате шта им нуде. Од државе је 134 стана дато за решавање проблема Бристола. У Бристолу има мање породица него што је додељено станова, и они су са тим у добитку – истиче Стојановић.

Министарство одбране није одговорило на питања Данаса зашто није омогућено правном заступнику станара хотела Бристол да присуствује састанцима.

Некадашњи војни објекат хотел Бристол отишао је у руке инвеститора који граде „Београд на води“.

Министарство одбране: Сви ће бити збринути

Део станара хотела „Бристол“ биће смештен у друге самачке хотеле или војне објекте у Београду, док ће делу станара бити додељени станови за привремени смештај, који су закључком Владе Србије пренети на коришћење Министарству одбране, саопштило је Министарство одбране. Додаје се да „хотел „Бристол“ више није на листи објеката одређених за привремени, односно самачки смештај професионалних припадника Војске Србије и запослених у Министарству одбране“. „Напомињемо да ће сви станари хотела „Бристол“, који у складу са прописима о стамбеном збрињавању, имају право на решавање свог стамбеног питања у Министарству одбране и Војсци Србије, бити адекватно збринути“, пише Министарство.

У. Милетић  Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар