Почетна » ГРАЂАНИ СЕ ЖАЛИЛИ ЕФЕКТИВА ТУЖИЛА Тужили „Еко Гроцку“ и градски Водовод

ГРАЂАНИ СЕ ЖАЛИЛИ ЕФЕКТИВА ТУЖИЛА Тужили „Еко Гроцку“ и градски Водовод

од admin
0 коментар

УДРУЖЕЊЕ потрошача „Ефектива“ почетком овог месеца поднело je колективну тужбу за заштиту заједничког интереса потрошача против предузећа која се баве комуналним услугама – одвожењем смећа и водоводом. Прва тужба се односи на београдску општину Гроцка, а друга на Београдски водовод и канализацију.

Дејан Гавриловић, председник Удружења „Ефектива“, каже да су пријаве против „Еко Гроцке“ из Врчина и Водовода већ предали Министарству трговине.

– По закону о заштити потрошача, кад најмање 10 потрошача имају идентичне проблеме код истог трговца робе или услуга, имамо право да поднесемо колективну тужбу – објашњава за „Новости“ Дејан Гавриловић. – Грађани су незадовољни јер сматрају да за свој новац не добијају услугу коју плаћају.

Уколико се и после тога не „доведу у ред“, покрећемо појединачне судске поступке и тражимо одштету за сваког појединачног потрошача. Гавриловић додаје да у њихово удружење често пристижу пријаве потрошача који се жале да комуналне установе не прихватају њихове рекламације и примедбе.

– Оштећени грађани жале се да комунално предузеће из Врчина не односи смеће у прописаним роковима, да то чини неквалитетно, не уклања га у потпуности, чиме је повређено право на уредно и непрекидно снабдевање – наглашава Гавриловић. – Истовремено, истим тим потрошачима редовно доставља рачуне, иако посао није урађен како треба, што је у супротности са чланом 83. став 1. Закона о заштити потрошача.

Такође, према речима оштећених потрошача, потписника ове пријаве, готово ниједном предузеће „Еко Гроцка“ није одговорило на рекламације које им они улажу, што представља кршење члана 160. Закона о заштити потрошача.

Када је реч о Водоводу, велики проблем је тај што грађани посебно у околним, приградским насељима плаћају паушално воду. Месецима им, кажу, стижу „у пару“ једнаки рачуни, што је знак да се рачуни одређују „напамет“, а тиме и цене. Па, ко плати, плати.

– Према нашем закону, потрошач је дужан да плати само онолико колико, у овом случају, воде потроши – додају у „Ефективи“. – Имамо исти проблем и у многобројним вишеспратницама, где се обично узима укупна потрошња и подели по становима, па колико се коме закине. А, сигурно да није иста потрошња код свих домаћинстава.

ПРЕМА СЛОВУ ЗАКОНА

У складу са чл. 145. и 147. Закона о заштити потрошача, „Ефектива“ је као евидентирана организација за заштиту потрошача покренула пред Министарством трговине поступак за заштиту колективних интереса потрошача засада против два предузећа. Сличну тужбу поднела је пре три године, али тада су у питању биле поједине банке у Србији

Д. Маринковић, Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар