Почетна Локалне вестиБеоград Хитној прети колапс!

Хитној прети колапс!

од admin
0 коментар

Запослени у ургентној градској медицинској служби траже смену директора Чолаковића. Постоји опасност да Београђанима неће имати ко да помогне

РЕВОЛТИРАНИ понижавањем и шиканирањем од стране руководства, три репрезентативна синдиката Хитне помоћи затражила су смену директора др Горана Чолаковић. Због сталног притиска, запослени масовно одлазе на боловања и неплаћено одсуство, па се може догодити да ускоро Београђанима неће имати ко да пружи прву помоћ. На интервенцију се раније стизало, у просеку, за седам минута, а сада је „пролазно време“ повећано на 27 минута! Запослени су се четири пута састали са министром здравља Зораном Лончаром, који им је пружио подршку, док из Секретаријата за здравство није било одговора.

Према речима Велибора Радуловића, потпредседника АСНС Хитне помоћи, Чолаковић је отпустио 30 људи због Уредбе Владе, али је за годину и по дана примио њих 60, од којих је 20 немедицинско особље. Чланови Асоцијације слободних и независних синдиката, Новог синдиката здравства и Синдиката лекара и фармацеута Србије чине две трећине од укупно 800 запослених у градској хитној служби.

СТАРЕ АМПУЛЕ– Лекари су, пре око месец дана, приметили да је ампулама које се дају за успоравање рада срца истекао рок – навео је Радуловић.
– Обавестили су директора, али он није реаговао. Позвали су инспекцију за контролу лекова, која је утврдила да је истекао рок.

– Радници сами купују рукавице, апарате за притисак, оксиметре, ЕКГ апарате носе у кесама, укинуте су специјализације које је плаћао Медицински факултет којих је било десет и више годишње – истиче Радуловић. – Нема новца за униформу, али има да се ангажује приватна адвокатска канцеларија и то плаћа 1,1 милион динара годишње, иако имамо три правника. Купују се нове фотеље, реновира ресторан, кречи Завод, иако је већ окречен. Лекари задужују по две „шанцове крагне“ и ако их искористе у једној интервенцији, морају сами да их праве од картона.

Радуловић наглашава да је веома битно да лекар, техничар и возач буду један тим. Већина ради годинама заједно, па се разумеју и погледом. Међутим, Радуловић тврди да је директор растурио уигране екипе и у тимове ставио људе који немају искуства или нису радили заједно. Догодило се чак и да је тим са највише успешних реанимација био расформиран, али је после реакције запослених поново састављен.

ВОЖЊА У ЖУТОЈ САОБРАћАЈНОЈ ТРАЦИЗбог вожње у жутој саобраћајној траци возачи Хитне помоћи ће морати да плаћају казне!? Запослени су огорчени, јер се први пут дешава да се возачи кажњавају, зато што су хтели што пре да стигну до пацијента. До сада су стигле 33 пријаве, очекује се још, а мораће да их плате из свог џепа.

– Овај посао радимо из љубави. Није нам битно што идемо „шарени“ на задатак јер немамо униформе. Спремни смо да поднесемо жртву, али одузето нам је достојанство, част и углед – наглашава Радуловић. – На терену раде људи без дана обуке.

Он је навео да је Чолаковић најавио укидање педијатријске службе, јер нема довољно посла. Међутим, запослени тврде да је супротно и да понекад екипе за одрасле интервенишу за децу.

НА ТЕРЕНУ ЗБОГ УЈЕДА КОМАРЦА?!

Због страха да не буду санкционисани што нису примили позив, или нестручности појединих запослених у кол-центру да оцене који је позив хитан, догодило се да је екипа отишла на терен због уједа комарца!?

Такође, забележен је и случај да су лекари „интервенисали“ када је старија жена пала са кревета тако што су је подигли.

Б. Борисављевић      Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар