Почетна » Карте за превоз важе три године

Карте за превоз важе три године

од admin
0 коментар

Легитимације за вожњу у градском превозу имају рок трајања. Мењају се по истом систему као платне картице

ДА би и у 2016. наставили безбрижно да се возе, сви путници који имају персонализоване или пластичне неперсонализоване картице требало би да провере њихов рок важења. Нарочито они који су их извадили пре три године, јер је то рок њиховог трајања.

– За вађење нове картице, која кошта 250 динара, треба да се приложи одговарајућа документација у зависности од категорије – објашњавају у „Апексу“.

С обзиром на то да се њоме плаћа превоз са надокнадом без попуста, најједноставнија је замена картице за запослене, коју издају само уз личну карту на увид. Саму израду треба платити 250 динара, а поступак се понавља за три године.

– Процењено је да је три године оптималан „животни век“ електронске картице, с озбиром на интензитет коришћења и хабање – објашњавају у „Апексу“, и додају да картице за превоз функционишу по истом принципу као и банковне платне картице, које се такође издају на период од три године.

И неперсонализоване картице важе три године, али од дана када су први пут допуњене. Рок важења исписан је на исечку који се добија приликом допуне картице. Иако по истеку датума картица не може више да се допуњава, преостали износ на њој власник може да искористи и да очитавањем плати вожњу. Такође, у сваком тренутку корисници могу да пребаце преостали кредит са истекле на нову картицу у пословницама у „Београђанки“ и у старом „Меркатору“.

СТАРИЈИ ОД 65

СВИ који напуне 65 лета стичу право на повлашћену вожњу по цени од 407 динара за календарску годину у свим зонама тарифног система. И картица за ову категорију важи три године, али се допуњује једном годишње. Допуна траје од 1. 1. до 31. 12. текуће године.

ЂАЦИМА „ТРАЈНЕ“

СРЕДЊОШКОЛЦИМА се издаје „трајна“ картица на четири године, али је морају продужавати сваке школске године. С друге стране, основци добијају картице без надокнаде, и оне трају до завршетка основног школовања, осам година. Прво издавање картице је бесплатно, а вађење дупликата плаћа се 250 динара.

Н. ВУКИЋ   Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар