Почетна Локалне вестиБеоград Кокице скуп, али уносан бизнис!

Кокице скуп, али уносан бизнис!

од admin
0 коментар

Одржано надметање за постављање тезги на најексклузивнијим локацијама. За позицију у Кнезу „искеширано“ је 25.000 евра. Да би био „на нули“, дневни пазар 15.000 динара

ПРОДАЈА кокица у Кнез Михаиловој улици очигледно је врло уносан посао, с обзиром на то да су власници киоска за годишњи закуп своје локације спремили чак 25.000 евра. Рекло би се да ништа мање профитабилан није ни сезонски посао сладолеџија, јер се за фрижидер на најексклузивнијим локацијама у центру града морало „искеширати“ између 650.000 и два милиона динара.

Јавно надметање за постављање тезги и других покретних објеката у строгом центру града обављено је јуче у Општини Стари град. Високе почетне цене резултирале су изостанком класичне лицитације, па су предузетници своја места углавном пазарили по најнижим ценама.

Задовољни коначним исходом, али краћи за који милион били су суграђани заинтересовани за киоске за кокице. Најскупља локација, вредна чак три милиона динара, била је у Кнез Михаиловој улици, код броја 20.

– Профит је готово занемарљив, осим уколико га као у мом случају истовремено не користите у сврху промоције других производа – прича Јован Анђеловић, који је заузео место у главној шетачкој зони за два милиона динара. – Мој успех је ако сам на крају године на нули. Да бих то постигао дневни пазар мора бити најмање 15.000 динара током целе године. То и успемо када је сунчан летњи викенд, али шта радити током зиме или када пада киша.

За фрижидере за сладолед биле су резервисане 33 локације, чак осам мање него претходне године. Сунцобрани „Фрикома“ и „Нестлеа“ шаренеће се наизменично како дуж најатрактивније шетачке зоне, тако и на дунавском кеју. У укупном рачуну биће и оних од невероватних два милиона до свега 20.000 динара.

– Ако узмемо у обзир финансијску ситуацију и да цене нису мењане две године уназад, задовољни смо одзивом људи – каже Нела Миљанић, секретар надлежне комисије.

На улицама ће се продавати и уметничке рукотворине, сувенири, цвеће, туристичке публикације, а биће постављени и вага за мерење тежине и сандук за чишћење обуће.

ПРОБЛЕМИ СА ИНСПЕКТОРИМА

ПРОДАВЦИ су имали лане проблема са комуналним инспекторима због закаснелог решења о закупу локација.

Проблем је у давању сагласности за локалне објекте, које издаје Градски секретаријат за урбанизам и грађевинске послове. Тек треба да стигну решења за претходну годину. Ипак, обавестили смо инспекторе да је у питању процедурални проблем и да продавци нису криви – објашњава Нела Котаранин Миљанић.

БИТКА” И ЗА СКАДАРЛИЈУ

ОВЕ године у понуди је била само једна позиција за продају сувенира у Скадарлији, што је закувало лицитацију између три заинтересована учесника. Тако ће сувенире продавати само Стана М., која је на овом месту скоро две деценије.

Да би задржала локацију, морала је да плати девет пута већу цену од почетне. Надметање је кренуло са цифре од 20.000 и убрзо достигло цену од чак 185.000 динара.

 

К. МАЛЕШЕВИЋ    Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар