Почетна » Комарци заражени ВИРУСОМ НИЛА забележени на 47 локација, ево где још НИСУ УНИШТЕНИ

Комарци заражени ВИРУСОМ НИЛА забележени на 47 локација, ево где још НИСУ УНИШТЕНИ

од admin
0 коментар

Вест да су комарци заражени вирусом Западног Нила регистровани на чак 47 локација у граду одјекнула је у домаћим медијима и узнемирила грађане. Из Завода за биоциде и медицинску екологију кажу да је тај број већ данас мањи, јер њихове екипе одмах по уочавању излазе на терен и интензивно раде на сузбијању.

– Завод за биоциде и медицинску екологију ради континуирано детекцију присуства вируса Западног Нила у популацији комараца и до сада је вирус детектован на укупно 47 локалитета на територији града, али је, према последњем извештају за претходну недељу, свега девет локалитета позитивно – објаснили су из Завода.

Стање је овакво, објашњавају надлежни, јер њихове екипе чим детектују присуство вируса у популацији комараца одмах излазе на терен и врше акције сузбијања и контроле.

Они су редакцији „Блица“ доставили и списак локалитета који су били позитивни током претходне недеље: по четири на општинама Палилула и Гроцка, а један у Земуну.

Завод за биоциде и медицинску екологију ће 1. августа вршити сузбијање одраслих форми комараца на територији Београда у вечерњим часовима, уколико временске прилике буду одговарајуће.

Локације на којима ће се вршити третман су следеће:

– Вуков споменик

– Ботаничка башта, Ташмајдан

– Цвијићева – Хала „Александар Николић“

– Славујев Венац – Вељка Дугошевића

– Миријево центар

– Миријево 4, 3

– Карабурма

– Роспи ћуприја

– Зелено брдо

– Ада Хуја и Вишњица уз реку

– Учитељско насеље, Рудо

– Миријево 1

Иначе, вирус Западног Нила појавио се 2012. године, а преноси се убодом домаћег зараженог комарца. То је врста која се дуго налази на територији Беогарда и Србије и не ради се о некој новоинтродукованој врсти комараца. Петоро људи је до сада умрло од вируса, а једна особа из Београда.

Ј. Алексић   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар