Почетна » Комисија мора да одобри пројекат јавно-приватног партнерства за „Винчу“

Комисија мора да одобри пројекат јавно-приватног партнерства за „Винчу“

од admin
0 коментар

Градоначелник Синиша Мали рекао је да је Републичкој комисији предат пројекат јавно-приватног партнерства Града за пружање услуга третмана и одлагања отпада са депоније „Винча“, која мора да одобри предложени пројекат и омогући даљу реализацију.

– Када комисија одобри пројекат, следећи корак је усвајање на седници Скупштине града. Након тога се објављује међународни тендер, на којем очекујемо значајан одзив, с обзиром на то да је до сада интерес за овај пројекат исказало преко 50 компанија из Србије и света, од којих ћемо, на основу јасно прописаних критеријума, одабрати партнера – рекао је Мали и додао да је Град Београд одлучио да спроведе поступак конкурентног дијалога како би омогућио да се понуђачи надмећу креирањем техничких решења која на најбољи начин могу да задовоље услове у смислу квалитета и цене пружања услуга третмана и одлагања отпада.

У овом поступку ће се са кандидатима разговарати о техничким, правним и финансијским аспектима пројекта.

– Конкурентни дијалог ће омогућити граду да са подносиоцима пријава којима је признао квалификације нађе најбоље економско и техничко решење. Уколико све буде протекло према плану, очекује се почетак изградње постројења 2017, а завршетак до 2020. године- нагласио је градоначелник.

Он је истакао да су главни стратешки циљеви града да се утицај отпада на животну средину сведе на минимум, да се повећа ефикасно коришћење отпада као ресурса за производњу енергије, као и да Београд значајно допринесе испуњењу националних циљева из области заштите животне средине и управљања отпадом у процесу приступања Републике Србије Европској унији, а све у складу са Владином Стратегијом управљања отпадом за период 2010-2019. године.

– Концепт јавно-приватног партнерства ће нам омогућити да се додатно не задужујемо, јер ће приватни партнер у целости финансирати пројекат. Приватни партнер ће третирати сто одсто комуналног отпада који му доставе надлежне градске службе и прерадом отпада добити електричну или топлотну енергију – истакао је градоначелник и додао да је у току припрема за пројекат јавно-приватног партнерства и у области јавног превоза, који ће ускоро бити предат комисији на разматрање.

Студио Б

Можда ти се свиди

Оставите коментар