Почетна » Комунална полиција: Ми смо жртве сталних напада

Комунална полиција: Ми смо жртве сталних напада

од admin
0 коментар

У Комуналној полицији тврде да не прекорачују овлашћења. План да ова служба буде појачана са још 1.000 људи

НЕМА дана а да се комунални полицајци и Београђани не нађу на „супротним странама“. Питање прекорачења њихове надлежности суграђани често постављају сусрећући се са све чешћим привођењима путника без карте и таксиста. Са друге стране, комуналци тврде да су они жртве физичких напада грађана и да су лисице на рукама једини излаз.

И док приведени грађани сведоче о бруталним физичким нападима комуналаца, надлежни из ове градске службе тврде да ниједан полицајац никада није прекорачио своја овлашћења.

– Службеници комуналне полиције не нападају Београђане. То није тачно. Они никада нису увредили, а камоли ударили или давили некога. Напротив, они често бивају жртве физичких напада – изричит је Никола Ристић, начелник комуналне полиције.

Усвајањем измена Закона о комуналној полицији, осим повећаних надлежности, овој служби прикључиће се још 1.000 „комуналаца“. До краја ове године биће примљено 300 нових службеника, који ће пре тога проћи тромесечну обуку у неком од три центра за обуку полицајаца у Кули, Сремској Каменици и Земуну. Разлог проширења ове градске службе наметнуле су управо потребе грађана и друге градске службе.

НОВА ОВЛАШЋЕЊА ИЗМЕНАМА Закона о комуналној полицији предвиђена су и већа овлашћења „комуналаца“. Тако ће комунални полицајци моћи да зауставе возило и легитимишу возача, да приводе лица на утврђивање идентитета директно код судије за прекршаје и да раде у цивилу. Осим тога моћи ће да користе и бибер-спреј, који ће се првенствено примењивати на отвореном простору.

– По 30 комуналних полицајаца у две смене пружа асистенцију контролорима у градском превозу, а потребе Секретаријата за саобраћај су 200 комуналних полицајаца. То је неизводљиво јер у нашој служби има укупно 311 запослених. Осим оперативаца на терену, ми примамо и по неколико стотина позива дневно од грађана и дежурамо на аеродрому 24 сата. Идеалан број за Београд био би 1.200 службеника – прича Никола Ристић.

Кадровски, услови конкурса биће исти као пре четири године, када је ова служба формирана. Једина измена могла би да буде одређење старосне границе, која до сада није постојала.

– Која ће бити старосна граница не зависи од нас, јер је комунална полиција само корисник конкурса, који расписује градска управа – прича Ристић. – Мој предлог је да старосна граница буде 40 година, јер су људи тих година у пуној снази. То је потребно због испуњавања посебних психофизичких и моторичких способности, јер је ово сложен полицијски посао. Ради се на терену, по различитим временским условима и примењују се средства принуде.

К. МАЛЕШЕВИЋ  Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар