Почетна Локалне вестиБеоград Крпељи почели да нападају

Крпељи почели да нападају

од admin
0 коментар

Због ниских температура крајем марта није обављено запрашивање. Први пацијенти се већ јавили лекарима

СЕЗОНА крпеља очекује се тек са првомајским празницима, али први пацијенти већ су током протеклог викенда закуцали на врата Института за епидемиологију ВМА и Клинику за дерматовенерологију КЦС. Хемијски третман запрашивања града планиран је до краја априла, али из Завода за биоциде и медицинску екологију саветују посебан опрез у парковима и на излетиштима, где су паразити који се хране крвљу најбројнији.

– Имали смо само два случаја од почетка априла, што је и нормално чим почне лепо време – прича Дејан Јонев, педијатар Дома здравља „Др Симо Милошевић“ на Чукарици. – Ово наговештава да сезона тек почиње, а главни удар очекујемо почетком маја. Нема места паници. Ипак, подсећамо родитеље да децу морају редовно да прегледају и да се јаве најближој амбуланти чим примете крпеља, јер је то рутинска интервенција.

Потенцијални узрочници опаких инфекција вребају из траве, ниског растиња и крошања, које су тек у процесу листања.

– Потребно је пажљиво прегледати и космате делове тела. Уколико се крпељ примети и правилно извади у року од 24 сата, чак и ако је заражен, не може бити преносник инфекција. Најбитније је не премазивати место уједа алкохолом или кремама пре самог вађења, јер тиме крпељ само гурамо дубље и теже га је потом извадити. Након вађења неопходно је пратити промене на телу и јавити се лекару уколико се примети црвенило – објашњава Невенка Павловић, епидемиолог Градског завода за јавно здравље.

У односу на претходну годину, први уједи крпеља јавили су се скоро месец дана касније.

Ниске температуре крајем марта продужиле су испитивања и одложиле запрашивање. Ако време послужи, очекујемо да ћемо најпре покосити све травнате површине, а потом их и запрашити како би сва излетишта за први мај била колико-толико безбедна, кад је реч о крпељима – истиче Јовица Милетић из Завода за биоциде и медицинску екологију.

КРИТИЧНИ АВАЛА, АДА, КОШУТЊАК…

ЗАВОД за биоциде и медицинску екологију већ 15 дана спроводи мониторинг на терену, како би утврдили критична подручја и припремили се за неопходне хемијске третмане. Најкритичнија подручја и даље су излетишта попут Аде Циганлије, Авале, Кошутњака, Шупље стене, али и друге градске шуме и паркови.

 

ЦРВЕНИЛО, ТЕМПЕРАТУРА, ГЛАВОБОЉА

ЗА УЈЕД крпеља карактеристичан је свраб око места „качења“, црвенило и стварање концентричних кругова.

– Крпеља је потребно лагано извући пинцетом, а потом место уједа дезинфиковати алкохолом – прича епидемиолог Невенка Павловић. – Први знак могуће инфекције је црвенило на кожи, повишена температура, главобоља и болови у зглобовима.

К. МАЛЕШЕВИЋ     Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар