Почетна » КРВАВИ ИСУС С МОБИЛНИМ У РУКАМА У ЦЕНТРУ БЕОГРАДА! Једни беже од њега, други тврде да је секта

КРВАВИ ИСУС С МОБИЛНИМ У РУКАМА У ЦЕНТРУ БЕОГРАДА! Једни беже од њега, други тврде да је секта

од admin
0 коментар

Открили смо шта стоји иза необичне статуе која је изазвала реакцију Београђана

Чега се прво латите кад устанете ујутру? Шта је оно без чега не можете да замислите дан? Верујемо да ће одговор многих бити – телефон.

Највећа замерка старијих генерација млађим дефинитивно је то што стално гледају у екране.

„У наше време су се људи дружили међусобно“ – колико сте пута чули ову реченицу?

Безброј пута, сложићете се.

А шта бисте помилисли да видите Исуса Христа с мобилним телефоном у руци? Модерна верзија религије, секта или нешто треће?

Чак и они који јутрос шетајући центром Београда, нису одвајали погледе од својих паметних телефона, приметили су необичну статуу на платоу испред Филозофског факултета.

Наиме, Исус Христ у природној величини, с мобилним телефоном у руци и написом „Исус те зове“, привукао је погледе Београђана.

Екипа Еспреса покушала је да сазна од суграђана какво је њихово мишљење о поменутној статуи, односно, на шта их асоцира, с обзриом на то да су у уметничко дело сви гледали с чуђењем.

Осим иницијала М.Б. није било никаквих других назнака које би откриле ко је творац исте и с којим циљем је постављена. У разговору с неколицином пролазника сазнали смо да су изненађени перформансом, али нико није имао одговор на питање – зашто је статуа ту где јесте и шта представља.

Наша прва помисао била је да је реч о пројекту студената, али након разговора с особљем факултета, сазнали смо да они немају ништа с необичним Исусом „паркираним“ насред Кнез МИхаилове улице.

Док је колега фотографисао Исуса, а ја покушавала да докучим с којом сврхом је постављен, приметила сам мушкарца и жену како нам прилазе. Инстиктивно их питам како им се допада и шта по њима може да представља, али одговор који добијам доводи ме у још већу забуну.

– На шта асоцира тебе?

– Можда је нека провокација, буни ме телефон и моји иницијали, па ми је на моменте и језиво – одговарам, док се наши саговрници смешкају.

У наредном тренутку, мушкарац ми пружа руку, представља се као Бранко и објашњава да је статуа његово дело.

Бранко је уметник, вајар, а открио нам је и због чега је направио баш „њега.“

Како каже, статуу је поставио с једним циљем – да види реакције људи.

– Малопре су прошли неки клинци и чуо сам како коментаришу да је у питању секта. У ствари је све јасно. Исус држи телефон, чак и пише „Исус те зове.“ Поента је у култури која данас прожима све. Ево, ти сад држиш телефон у руци. Телефон је постао главни свима. Прва ставр на коју помисле кад отворе очи. Тад ми је синуло. Ако је телефон постао толико битан и нико се одваја од њега, то значи да Исус кад би сад сишао, вероватно би и он прво узео телефон у руке – прича наш саговорник и додаје да читав перформанс има двоструко значење.

– Исус с мобилним телефоном у руци испред Филозофског факултета. Може ли апсурдније? Оно што ме највише занимало је како ће људи реаговати. Њихове пројекције мог уметничког дела су ми још боље од оног што сам ја замислио.

– Циљ је био да испровоцирати људе статуом и пратити њихове реакције. Исус је сишао и узео телефон. Хоће ли људи кад га виде одреаговати исто?

Бранко наглашава да није желео да изложи статуу у галерији, управо због реакција грађана, а како каже, с обзиром на то да се групице клиница скупљају и „меркају“ телефон у Исусовој руци (који је иначе поломљен и не ради), неће још дуго бити на овом месту.

Да ли је Исус с телефоном заиста вредан чуђења или смо дошли до тога да оваква слика не би требала да нас шокира? Све вредности постале су виртуелне и све оне су смештене у наша мала блага – телефоне, па је можда дошло време и да Исус чита вредности из њега?

Еспресо

Можда ти се свиди

Оставите коментар