Почетна » ЛЕКАРИ УПОЗОРАВАЈУ Вирус прво удара на најмлађе

ЛЕКАРИ УПОЗОРАВАЈУ Вирус прво удара на најмлађе

од admin
0 коментар

На територији престонице расте број оболелих од акутних респираторних инфекција. Оболели заразан два дана пре симптома

ОД акутних респираторних инфекција прошле и ове недеље боловало је 19.119 Београђана! Према подацима Градског завода за јавно здравље, тај број је већи за 16,2 одсто у односу на прошлу недељу. Уједно, четири пута је већи и број особа које имају неко обољење слично грипу.

Респираторне инфекције прво нападају младе узраста од 5 до 19 година и малишане старе до четири године. Управо је код узраста до четири године и забележен највећи број новооболелих (више од 5.000 заражених на 100.000 становника). Одрасли се, пак, највише жале на обољења слична грипу.

– Најчешће су инфекције горњих дисајних путева, али има и доста цревних, за које не знамо да ли их изазива вирус грипа – прича др Невена Димитријевић из ДЗ „Вождовац“. – Највише се разбољевају деца и код њих је у 90 одсто случајева у питању вирусна инфекција. Затим се заразе родитељи, који, крећући се у колективима, долазе у контакт са другим бактеријама. Њихово стање се у 70 одсто случајева компликује. Тако да изолација, лежање и узимање течности и витамина, све оно како су лечили децу, не може да им помогне. Потребно је да се јаве лекару како би им преписао адекватне антибиотике.

Епидемиолог Градског завода за јавно здравље, др Лепосава Гаротић Илић, наводи да су први симптоми грипа повишена телесна температура, језа, дрхтавица, кијање, кашаљ, цурење из носа, гушобоља, главобоља и болови у мишићима.

– Вирус траје око недељу дана, а оболели је заразан два дана пре појаве првих симптома грипа и свих седам дана, колико пацијент обично има температуру – говори епидемиолог. – Преноси се удисајем, пољупцем, кашљем, али и прљавим рукама. Зато треба избегавати физичке контакте, што чешће проветравати просторије и пазити на хигијену руку.

Саветује се и унос витамина и течности, боравак на свежем ваздуху, али и довољно сна.

ВАКЦИНАЦИЈА НАЈБОЉА ЗАШТИТА

СТРУЧЊАЦИ наводе да је вакцинација најбоља заштита против вируса грипа. Према подацима Градског завода за јавно здравље до 11. децембра у београдским здравственим установама вакцинисано је 41.511 особа.

БРОЈКЕ

19.119 Београђана је оболело од респираторних инфекција

16,2 одсто је већи број инфицираних у односу на 2015.

41.511 особа је у установама вакцинисано против грипа

С. Б. МИЛОШЕВИЋ   Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар