Почетна » ЛОВ НА КОМАРЦЕ Не запрашују из авиона због прописа ЕУ

ЛОВ НА КОМАРЦЕ Не запрашују из авиона због прописа ЕУ

од admin
0 коментар

Иако Београђани муку муче са комарцима овог пролећа, акција њиховог сузбијања из ваздуха биће организована тек кад “ситуација постане алармантна.

Такву одлуку стручњаци из Завода за биоциде донели су у складу са препорукама Европске уније које забрањују распршивање биоцида из авиона, због штетног утицаја на околину и здравље људи.

– Чинимо све како би се употреба авиона у ове сврхе свела на најмању могућу меру, али како на територији Београда због неуређеног приобаља, велике количине водотокова и нерегулисане комуналне инфраструктуре (велики број септичких јама и делова града без канализације), не можемо у потпуности искључити авио третмане. Прошле године није било потребе за њима, али уколико клопке покажу високу бројност комараца, и ако проблем не буде могао да се санира уређајима са земље, биће организована и авио-акција – каже за “Блиц” руководилац одељења за испитивање и развој биоцидних производа Завода за биоциде, др Бранислав Пешић.

Akcije samo sa zemlje

Акције само са земље

Ипак, он сматра да ће уређаји за сузбијање комараца са земље, којима за једно вече може да се покрије територија од око 3.500 хектара, бити довољни да се реши проблем пораста инсеката на подручју целог града.

– Резултати мониторинга показују да је бројност одраслих форми комарца на нивоу који одговара овом делу године, а имајући у виду велике падавине и нестабилно време које изразито погодује комарцима, бројност је и на нижем нивоу од очекиваног. Комараца највише има у приобаљу река и насељима на левој обали Дунава због велике количине подземних вода која често плаве ниже делове, неуређене комуналне инфраструктуре и непостојања канализационе мреже. Канали који протичу кроз насеља претворени су у фекалне реципијенте и као такви представљају идеално станиште за комарце – наводи Пешић.

Разлог више зашто ће се надлежни потрудити да избегну коришћење авионског сузбијања комараца је и уштеда, јер је овај вид борбе против инсеката веома скуп.

НАЈВИШЕ ИМА КУЋНИХ КОМАРАЦА

У Београду је доминантна популација тзв. кућног комарца, чија су станишта везана за човекову средину.

– Женка кућног комарца може да положи јаја на свим воденим површинама, па тако канте и кофе са водом, тацне од саксија, бурад или фонтане могу представљати њихово извориште. Зато је неопходно да грађани празне кофе и канте и да редовно мењају воду да би смањили њихово размножавање – саветује Пешић.

КРИТИЧНЕ ТАЧКЕ РЕКЕ И ШУМЕ

Традиционално најкритичнији су делови леве обале Дунава (Борча, Овча, Котеж, Крњача), Гроцка, Сланци, Сурчин, Топчидер, Кошутњак, Звездарска шума, Ада Циганлија, новобеоградски блокови око Саве…

Ивана Недић   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар