Почетна » МАГЛА ОТРОВА И ПРАШИНЕ И ЦРНИ ПОТОЦИ: Били смо на жаришту заразе у Винчи и нашли ОЧАЈНЕ СТАНОВНИКЕ! (ФОТО)

МАГЛА ОТРОВА И ПРАШИНЕ И ЦРНИ ПОТОЦИ: Били смо на жаришту заразе у Винчи и нашли ОЧАЈНЕ СТАНОВНИКЕ! (ФОТО)

од admin
0 коментар

Становници Винче и околних места се жале на смрад и на отпадне честице које долазе право са депоније која представља жариште отровних честица и заразе!

Пожар је на депонији Винча букнуо пре 25 дана и од тада, иако је у највећем делу угашен, куља дим који угрожава околна насеља.

Становништво насеља Карабурма, Вишњица, Вишњичка бања, Лешће, Роспи ћуприја, Сланци су директно на удару смрада, али и опасних честица које им ветар наноси на баште и куће.

Из Градског завода за јавно здравље неколико пута је саопштено да су мерења показала да у ваздуху нема прекограничних вредности загађујућих и штетних честица. Ипак, удисање ваздуха у Винчи и околним местима је скоро неподношљиво због константног смрада који локалном становништву живот чини, у најмању руку, непријатним.

Иако нисмо могли да дођемо до депоније, стигли смо до рампе у Винчи где смо могли да осетимо непријатне мирисе. На овим високим температурама шири се несносан смрад. Поред мора отпада, живе људи. То су локални становници који су купили плац у Винчи где су саградили и куће, али им је функционисање сада знатно отежано.

– Ово је страшно, овде је немогуће дисати. Ја сам асматичар и јако ми смета овај смрад. Ми не знамо шта више да урадимо и апелујемо да се ово среди јер је смрад прејак, жали се А.М која живи у близини депоније.

Међутим и житељи околних места су такође „на мети“ смрада и гасова који како кажу могу да се виде и голим оком.

– Ми видимо маглу отрова, прашине и смрада који нам пада тачно у насеље јер је ово долина. Кад се смрад овде завуче, више не излази. Видео сам како су честице прашине падале на дрвеће и лишће, па нека ми неко каже да није опсано, прича Ј.К који живи у Сланцима.

Поред непријатних мириса, житељима ових насеља сметају и такозвани „црни потоци“ који се сливају поред депоније.

– Поред саме депоније која нам наноси ужасан смрад, овде ће бити и отпадне воде. То је неподношљиво. Они су требали да уграде и цеви које ће одводити воду у Дунав. Уместо тога они су затрпавали поток који је сада црн као катар. То се разлило по целој депонији, која је висока око 150 метара, прича. М.Ј.

Подсетимо, пожар који је пре скоро месец дана избио на депонији у Винчи је локализован. Међутим, опасност од поновног избијања пламена и даље постоји због тога што проблем представља жариште које тиња у наслагама ђубрета већим од 50 метара.

Из града обећавају да ће 6. јула знати решење за депонију у Винчи, када буду добијене понуде од највећих светских фирми, како би се направила фабрика за прераду отпада у електричну и топлотну енегргију.

(Јелена Јовановић, Еспресо)

Можда ти се свиди

Оставите коментар