Почетна Локалне вестиБеоград Мигранти напуштају ‘срце’ Београда: Где ће нићи нови прихватни центар?

Мигранти напуштају ‘срце’ Београда: Где ће нићи нови прихватни центар?

од admin
0 коментар

Четири локације су „у игри“ за хуманитарни пункт за мигранте на ободу престонице, пишу “Новости”. Измештање због лошијег времена, али и због грађана.

Нови привремени прихватни центар за избеглице из ратом захваћених подручја, који ће нићи крај ауто-пута Београд – Шид, код хотела „Национал“, требало би да буде оспособљен пре зиме. Он ће моћи ургентно да збрине око 2.000 људи, који ће добијати преводиоца, лекара, базичну храну и смештај.

Засада се разматрају, како “Новости” незванично сазнају, четири локације. Неке су са леве, а друге са десне стране ауто-пута, изнад „Змајеве“ пумпе.

Осим тога, из Агенције за приватизацију, пише тај лист, чекају се подаци која је парцела слободна да би могла да почне градња.

Међутим, постоји опција да се оспособи неки од већ постојећих простора, кажу у Комесаријату за избеглице Србије. За таквим простором надлежни трагају већ два месеца. Он би био брже и јефтиније решење, јер би се прескочиле дуге тендерске процедуре. И београдске власти најављују помоћ.

“Град је спреман да учествује у изградњи прихватног центра и пружићемо држави сву неопходну помоћ, колико год је у нашој моћи”, каже за „Новости“ градоначеник Синиша Мали.

Највећи део новца требало би да стигне из европских фондова. Засада се зна да је ЕУ определила око милион евра за израду новог закона о азилу, Црвеном крсту Србије биће пребачено око 400.000 евра за помоћ у лековима и храни, а претпоставља се да ће око милион и по евра бити одвојено за изградњу прихватног центра.

По речима Владимира Цуцића, комесара Комесаријата за избеглице и миграције РС, хуманитарна тачка за ургнетни прихват избеглица нам је потребна да би се они изместили из градских паркова, пре свега оног код аутобуске станице:

“Ово је неопходно и због самих избеглица, пошто наилази јесен и лоше време, али и због наших грађана, нормалног функционисања града, поласка деце у школу, већег броја ђака и студената који су везани за аутобуску станицу”, наводи Цуцић.

Он додаје да ни у једној европској престоници нису у центру града разапети шатори и импровизовани пољски тоалети, па нема потребе да то буде ни у Београду.

“Србија има где да смести мигранте, да им понуди привремено преноћиште, заклон од кише, медицинску заштиту, али они избегавају постојеће прихватне центре јер их успоравају на путу ка ЕУ”, примећује Цуцић.

Зато ће нови привремени центар бити добро решење, будући да се налази у правцу њиховог кретања ка северу земље и мађарској граници.

И у Центру за пружање заштите и помоћи тражиоцима азила подржавају овакво хумано решење државе и кажу да се пред властима налази велики изазов, у чијем решавању су спремни да помогну.

“Потребно је уложити велики напор да се људи изместе из центра града, јер су ту већ разрађени механизми, почев од кријумчара људи, таксиста, власника хостела и других који раде у сивој зони. Није лако извући миграцију на ободе града, али је неопходно. У томе би помогло када би аутобуси из Прешева возили мигранте не ка центру Београда, већ ка будућем прихватном центру”, каже за „Новости“ Радош Ђуровић из Центра.

Волонтери Центра им већ деле летке са мапом прихватних центара, ценама, важним бројевима телефона (полиција, Комесаријат за избеглице, болнице…). Битно је и да нови центар не буде затвореног типа и да будући закон о азилу не буде рестриктиван, јер то неће смањити прилив избеглица, већ ће их отерати у шуме.

Такође би, по Ђуровићу, било добро када би држава још један центар направила између Прешева и Београда, негде код Ниша, где се спајају мигрантски краци из Грчке и Бугарске.

Акција обавештавања избеглица већ је дала прве резултате, па је једна породица из Сомалије са четворо деце јуче добровољно прешла из Савског парка у центар у Крњачи. Кроз земљу сваког дана прође више од 2.000 људи, а од 1. јануара прошло је више од 90.000.

 

(novosti/dnevno)

Можда ти се свиди

Оставите коментар