Почетна » Роад трип путовање кроз Котеж за решење еколошких проблема (ФОТО;ВИДЕО)

Роад трип путовање кроз Котеж за решење еколошких проблема (ФОТО;ВИДЕО)

од admin
0 коментар

 Путовање је почело пићем добродошлице коктелом чија је зелена боја алузија на жабокречину која се “нахватала” на котежански канал.

Коктел је био освежавајући што се не би могло рећи и за канал у којем су се некада грађани овог дела града купали, а данас се чувају од заразе која вреба из овог канала.

Циљ ове акције које је организовало удужење грађана Котеж је да алармира јавност али и надлежне на проблеме који се гомилају због неажурности надлежних али и неодговорности појединаца, а који прете да прерасту у озбиљне еколошке проблеме. Проблем паса луталица, гомилање депонија, изливање фекалија у канал, неки су од најалармантнијих проблема чије је решевање потребно што пре.

Према речима Данијеле Мартиновић из удужења грађана Котеж, у овом делу града забележено је 60 дивљих депонија, а једна која се налази у непосредној близини канала настала је током ванредног стања. С обзиром да нису могли да спрече настајање ове депоније која је никла “преко ноћи” Котежани су јој бар кумовали и “прекрстили” је у Котежанску Винчу.

Последња локација овог путовања био је Јојкићев Дунавац, некад прелепи канал,а данас гробље лабудова. У знак на сећање да је ту угинуло 17 лабудова,деца су симболично пустила у воду папирне лабудове.

Да не би седели “скрештених” руку грађани овог дела града данас су и сами предузели нешто па су у запуштеном делу парка између зграда засадили тује и друго цвеће.

Иако су позвали надлежне овој данашњој грађанској акцији (не)очекивано се нико није појавио.

С друге стране грађанима се прикључио сада већ осведочни еколошки активиста али и познати музичар Рамбо Амдеус.

Према његовим речима грађани Котежа су пионири еколошке промене свести.

Како је навео почетак решења еколошких проблема је да грађани воде рачуна о свом микропростору у којем се крећу, а онда је сигурно да ће се и власти прилагодити потребама људи.

 

“ Сведоци смо промене једне свести. Људи су у време социјализма веровали да ће држава да уређује простор уместо њих. Људи су се после 30 година уверли да нико неће ништа да уради, па су сами пожелели да то промене”, закључио је Рамбо.

Б.Ч.Б    Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар