Почетна » Министри сами плаћају дарове

Министри сами плаћају дарове

од admin
0 коментар

Чланови Владе због кризе не могу да носе државне поклоне у званичне посете. Испражњене залихе сувенира, а нови се због штедње неће куповати

ВЛАДИН „фундус“ поклона, које наши званичници носе приликом иностраних посета, потпуно је испражњен већ месецима, а због мера штедње функционери ће до даљег у госте морати да иду празних руку или да купују дарове о сопственом трошку!

Иако је у плану било да се из буџета за ову годину одвоје средства и за прављење нових залиха поклона, од тога се због тешке финансијске ситуације у државној каси одустало.

Како је „Новостима“ речено у Немањиној 11, поклони се сада набављају по потреби, само за најважније посете и највише државне функционере, а то су углавном аутентични српски предмети.

Уколико у иностранство путује више чланова Владе, поклон се обезбеђује само за шефа делегације, док остали евентуално могу да се ослоне на своје кабинете и буџете ресора које воде и набаве дарове у сопственом аранжману. Међутим, многа министарства су срезала или потпуно укинула трошкове репрезентације, попут ресора дипломатије.

Влада је имала уговор са „Етно-мрежом 1.000 жена“, која је била главни „снабдевач“ Владе Србије. Они праве аутентичне српске предмете, који се ручно израђују на традиционалан начин, као што су чарапе, свадбарски пешкири, шалови, капе, кошуље…

Осим тога, министри су својим саговорницима поклањали и књигу „Србија, живот и обичаји“ Драгољуба Замуровића, вина, а у ретким приликама и иконе. Од када је наступила несташица, дарови које носе министри су још скромнији, па су се најчешће одлучивали за ешарпе или роковнике са српским симболима.

И пре него што су у Влади испражњене полице са поклонима, премијер Александар Вучић најчешће је за утицајне светске државнике сам осмишљавао и плаћао дарове. Тако је председнику Русије Владимиру Путину поклонио медаљон на којем су угравирани спојени грбови Србије и Русије, кинеском премијеру Ли Кећијангу дрес наше кошаркашке репрезентације, словеначком колеги Миру Церару књигу „Србија, од злата јабука“…

ЛЕТЕ САМО ЕКОНОМСКОМ КЛАСОМ

ОСИМ што неће моћи да се ослоне на Владине залихе поклона, функционери убудуће могу да рачунају на путовања државним авионом само у изузетним случајевима, када у посете иду вишечлане делегације. За све остале путеве важи правило да се користе комерцијални летови, и то искључиво у економској класи.

Д. МИЛИНКОВИЋ     Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар