Почетна Локалне вестиБеоград Можеш да се лечиш, али само ако је ХИТНО: Београђанки издали здравствену книјжицу уз СУМАНУТЕ УСЛОВЕ

Можеш да се лечиш, али само ако је ХИТНО: Београђанки издали здравствену книјжицу уз СУМАНУТЕ УСЛОВЕ

од admin
0 коментар

Јована Симић (31) из Београда добила је привремену здравствену књижицу која важи само за хитна стања, само зато што више од годину дана није имала здравствено осигурање и није се лечила у државном здравству.

Она са овом здравстеном књижицом не може регуларно да оде код лекара, да добије упут, нити да подигне лек. Књижица јој важи само уколико јој се изненада догоди нешто, па је хитно потребно да буде прегледана или оперисана у здравственој установи, за шта јој, иначе, по закону није потребна књижица.

Јована је до своје 26 године била здравствено осигурана преко маме, а након тога се запослила и осигурање јој је плаћала фирма. У последње две године је незапослена. Није вадила књижицу за незапослене, нити је ишла код доктора.

– Већ три месеца ме боли рука, па сам решила прво да извадим књижицу, па да одем код лекара. У Републичком фонду за здравствено осигурање дали су ми књижицу као незапсоленом лицу, и рекли да за три месеца дођем како би добила нову електронску. Објаснили су ми, и три пута нагласили, да ми до тад ова коју сам добила важи као и свака друга – објашњава Јована.

Међутим, у књижици коју је добила пише да важи само за хитне случајеве. Помислила је да је нека грешка, али се сетила да су јој у Фонду рекли да важи као обична.

– Отишла сам до дома здравља да отворим картон, а тамо сазнајем да са том књижицом могу да се лечим само ако се срушим на улици. Пошто ме је јако болела рука примила ме докторка и упутила код ортопеда. Посаветовала ме да идем у Ургентни центар. Успела сам да ме и тамо неко прегледа, али се испоставило да имам проблем са вратном кичмом и да морам на магнетну резонанцу, код неуролога и на физикалну терапију. Али, упут за све то нисам могла да добијем у дому здравља, јер су ми рекли да немам право ни да се лечим са том књижицом – препричава Јована.

Одговоре је потражила и у Фонду, где су јој објаснили да јој са том књижицом признају право на здравствено осигурање, али да мора да прође стаж од три месеца да би јој се то право активирало.

– Никада нисам чула да се некоме утврђује неко право које може да добије у пракси тек када прође неко време, поготово ако се ради о праву на лечење и што имам озбиљан здравствени проблем – љутито прича Јована.

У РФЗО објашњава да за остваривање права из обавезног здравственог осигурања у складу са Законом о здравственом осигурању грађани морају да имају стаж осигурања у трајању од најмање три месеца непрекидно или шест месеци са прекидима у последњих 18 месеци, пре почетка коришћења права из обавезног здравственог осигурања. У претходно осигурање рачуна се време од дана када је осигураник стекао својство осигураника у складу са законом, за које је уплаћен допринос.

– У овом случају издата је исправа о осигурању на основу које се из средстава обавезног здравственог осигурања обезбеђује само хитна медицинска помоћ. На основу издате исправе о осигурању осигураница не може добити упут за амбулантно специјалистички преглед или стационарно лечење, као ни лекова и медицинско техничка помагала, већ само хитну медицинску помоћ која се обезбеђује у здравственој установи – кажу у РФЗО и додају да ће по испуњењу услова Јовани бити издата исправа о осигурању на основу које ће бити обезбеђена здравствена заштита у прописаном садржају и обиму.

Соња Тодоровић    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар