Почетна » МУП ОДОБРИО ДВА РИЗИЧНА СКУПА ДОЗВОЛА ЗА ХАОС Митинг и дерби у истом сату

МУП ОДОБРИО ДВА РИЗИЧНА СКУПА ДОЗВОЛА ЗА ХАОС Митинг и дерби у истом сату

од admin
0 коментар

Због немара државе, или нечијом злом намером, у главном граду ће се истог дана одржати два скупа високог ризика.

Фудбалски хулигани најчешће припадају екстремној десници
Окупљање мирних грађана, присталица Демократске странке, свакако се не може поредити са фудбалским дербијем Црвена звезда – Партизан, који је најчешће повод за дивљања хулигана.

Ипак, на оба догађаја очекују се десетине хиљада људи, који ће се у врло слично време наћи на улицама. Митинг на Тргу републике почиње у 17, а дерби на Звездином стадиону сат времена после.

Хулигани, најчешће присталице екстремне деснице, у демократама виде непријатеље и врло је могуће да ће испровоцирати насиље ако им се пружи прилика.

Док из ДС поручују да се надају да „режим неће изрежирати хаос“, МУП и Фудбалски савез Србије тврде да проблема данас неће бити.

– Београдска полиција и Жандармерија сматрају да делимично поклапање фудбалског дербија са митингом ДС неће угрозити безбедност у граду – речено је на јучерашњем састанку, коме су уз припаднике служби безбедности присуствовали представници Звезде и Партизана, ФСС, редарске службе и званична лица.

– Размишљало се о померању меча за недељу и ми смо били спремни за то, али су у полицији проценили да имају довољно снага за обезбеђивање оба догађаја – каже за „Блиц“ Влада Булатовић, директор такмичења Суперлиге Србије.

На такву одлуку су утицали и термини догађаја – претпоставља се да ће у 17 сати, када почиње политички митинг, већина навијача бити на стадиону па неће доћи до међусобног контакта.

Предраг Петровић из Центра за безбедносну политику сматра да би, ипак, било боље да је утакмица одложена.

– Сада имамо велики безбедносни ризик и потребно је ангажовати велики број безбедносних снага које морају уложити огромне напоре да све протекне у миру. Није толики проблем шта ће се дешавати током саме утакмице и митинга, него у периодима пре и после њих – каже Петровић за „Блиц“.

На питање да ли би властима одговарало да дође до инцидената за које би оптужили ДС, Петровић каже да то „није искључено, али би било веома ирационално“.

Демократе у шетњи до владе
Митинг ДС ће почети у 17 сати на Тргу републике. Након тога кренуће се у протестну шетњу Коларчевом, Теразијама, Тргом Николе Пашића и Кнеза Милоша, која ће се завршити код зграде Владе у Немањиној. У ДС јуче није био усаглашен списак говорника на митингу, али је највероватније да ће се грађанима обратити Бојан Пајтић, Бранислав Лечић, као и по један студент, пензионер, просветни радник, лекар.

Плакати против ДС

Београд је од четвртка увече излепљен плакатима с натписом „Кружни пут пљачке народа“ на којима је централна фотографија оптуженог бизнисмена Мирослава Мишковића, док су на остатку „точка (не)среће“ функционери ДС Бојан Пајтић, Борислав Стефановић и Драган Шутановац, као и Зоран Живковић из Нове странке.
– Реч је о прљавој кампањи власти и немуштом покушају дискредитације, што је само одраз њихове нервозе – каже Стефановић за „Блиц“. Шутановац такође сматра да је то „нервоза и страх“ власти.
– Плакати су мањи проблем од физичког насиља које режим спроводи према грађанима и опозицији. Србија је очигледно у ванредном стању – каже Шутановац.

Стефановић: Све је у реду

На питање „Блица“ зашто је МУП проценио да фудбалски дерби и скуп ДС могу да се одрже у исто време, министар полиције Небојша Стефановић одговорио је да „нема разлога за страх“ и да МУП „гарантује безбедност оба скупа и свих грађана Србије“.

Бранко Марковић/Вук З. Цвијић     Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар