Почетна » На Дунаву код Гроцке рибокрадице масовно УБИЈАЈУ РИБУ СТРУЈОМ

На Дунаву код Гроцке рибокрадице масовно УБИЈАЈУ РИБУ СТРУЈОМ

од admin
0 коментар

Редакцији „Блица“ јавила се група риболоваца незадовољна, како кажу, хаосом који влада на току Дунава у Гроцкој. Наиме, неколико група ловокрадица, струјом убија рибу, што прави велике проблеме становницима и риболовцима овог дела Београда.

– Због неких „струјароша“, на току Дунава код Гроцке влада хаос. Једно од најбољих и најлепших риболовних подручја је уништено, рибљи фонд упропашћен, а најлепша оаза надомак Београда, прети да остане без рибљег фонда. Постоји неколико екипа људи који константно убијају струјом, и унишавају како старе, тако и младе рибе – прича један од риболоваца на том подручју који објашња да рибокрадице агрегатима са жицама гурају у струју и у воду и онда убијају све у њој.

Више од 500 риболоваца „Грочице“, који редовно плаћају дозволу сваке године, како прича овај риболовац, огорчени су, јер се ово дешава годинама.

– Марина у Гроцкој, једна је од најлепших. Поред тога, ми сваке године плаћамо 6.000 динара за дозволу, док они убијају и унишавају реку на овај начин. Ми апелујемо и молимо рибочуварску службу, али и полицију, која је упућена, да казни ове починиоце – огорчено каже овај риболовац и додаје да данима нико ништа не може да упеца, да сви гледају рибу како плива ошамућена, а и постоје трагови рибокрадица.

Ово је крајњи рок, иначе рибе у овом подручју више неће бити, јер се ово, како он каже, догађа годинама.

– Три прекрасне аде, где су риболовни терени, и све прилагођено туризму, може заувек бити уништено – завршава овај риболовац.

Са друге стране, из рибочуварске службе „Риверс Протецтс“ потврђују за „Блиц“ да су обавештени о овом случају, али да су информације, како они кажу, мало препумпане.

– Упознати смо са случајем и радимо на томе са речном полицијом, али као што има савесних људи који су нас позвали и пријавили, тако има и тих других који, колико год да виде рибочуваре, они јављају њима – кажу из „Риверс протецта“ и додају да је проблем недостатак средстава, јер ловокрадице имају јаче моторе на чамцима.

Како кажу из овог предузећа, једно време су успели да сузбију рибокрадице на овом подручју, али да су се они поново појавили.

– Правили смо акцију прошле недељу у сарадњи са речном полицијом. Међутим, нисмо имали резултата. Ако их не ухватимо на лицу места, руке су нам у потпуности везане – кажу из ове Рибочуварске службе и додају да се дешава да грађани у, на пример, 14 сати виде рибокрадице, али да им јаве тек у 17 сати, и да онда ту не могу ништа, јер нису на лице места.

Марко Радоњић  Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар