Почетна » Најрадоснији празник Врбица: Деца трчала по звончиће и венце

Најрадоснији празник Врбица: Деца трчала по звончиће и венце

од admin
0 коментар

Поводом Врбице, најрадоснијег хришћанског празника који се обележава данас, грађани су од раних јутарњих сати ишли у цркву, па је тако и двориште цркве Светог Александра Невског пуно деце, венчића и звончића.

Сташа и Даница са мамом Иреном Арсић Богдановић у дворишту цркве

Милица Адамовић, која је већ око 10 сати била у цркви, овај празник обележава преко 60 година.

– То је код нас традиција, некада је мене бака водила у цркву на овај дан, а ево сада ја доводим унуку и ћерку – рекла је Адамовићева.

Ирена Арсић Богдановић, која је дошла са својим ћеркама, каже да је Врбицу увек обележавала, али углавном на југу Србије.

– Ја сам из Врања и тамо се овај празник веселије обележава. Буде више људи, музика, прави вашар. Жеља ми је да једне године и тамо одведем ћерке, да виде како изгледа – каже Ирена Арсић Богдановић.

Beograđani kupuju venčiće

Београђани купују венчиће

Испред ове београдске цркве, грађани су куповали венчиће и звончиће, по цени од по 50 и 100 динара. Милина Јовановић већ 15 година за редом продаје венчиће и каже да за само сат времена направи око 100 комада. Вашарске атмосфере нема, деца су једино још тражила балоне.

У цркви Светог Александра Невског данас се од 17 сати одржава Бдење – освећење Врбе – Врбица и литија.

Milina Jovanović već 15 godina pravi i prodaje venčiće

Милина Јовановић већ 15 година прави и продаје венчиће

Врбица или Лазарева субота, празник је посвећен сећању на васкрсење Лазара и улазак Христа у Јерусалим. Слави се увек суботом, у шестој недељи поста и означава почетак великих Васкршњих празника.

Према јеванђељском предању, Христос је стигао у Витанију четири дана након Лазареве смрти и оживео га, те је овај празник познат и као Васкрсење Лазара Четвородневног и у хришћанству има значење победе живота над смрћу. Како каже јеванђеље, Васкрсење Лазарево је наљутило првосвештенике и повод је за одлуку јудејске скупштине о погубљењу Спаситеља.

Venčići

Венчићи

Врбица, према канону Цркве, почиње службама бдења у навечерје Цветне недеље. За православне вернике она представља празник дечије радости, јер је Христос полазећи у Јерусалим рекао: „Пустите децу к мени, јер таквих је Царство небеско“.

Врбове гране се уносе у православне храмове где остају до недељне литургије, на Цвети, када се благосиљају а затим деле народу. Врбове гране симболизују палмине гране којима су хришћани поздрављали Спаситеља на уласку у Јерусалим.

М. Рашић     Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар