Почетна Локалне вестиБеоград Напредњаци против Нове странке: О дипломама, биографима и подршци

Напредњаци против Нове странке: О дипломама, биографима и подршци

од admin
0 коментар

Завршетак скупштине расправе о кандидатима за Национални савет за високо образовање данас је обележила полемика посланика СНС и Нове странке.

Владимир Павићевић

Посланици Нове странке навели су да се у Србији на драстичан начин нарушава принцип академске честитости, будући да постоји велики проблем са плагијатима, док су напредњаци поручили да посланици Нове странке стално имају потребу да упућују “отровне стреле” ка СНС и да ће морати да прибегну “новој измишљотини” како би иградили део своје политичке каријере.

Посланик Нове странке Владимир Павићевић рекао је да је Европски парламент у оцени стања високог образовања у Србији указао да државне институције и академска заједница нису успеле да се изборе са великим проблемом плагијата, те упитао да ли се иједна од 21 особе са списка кандидата за Национални савет за високо образовање побунила због таквог стања.

Мартиновић: Доказана оригиналност доктората

Он је рекао и да се у Србији на драстичан начин нарушава принцип академске честитости, па је посланик СНС Александар Мартиновић казао да Павићевић увек има потребу да се позива на неке категорије које не постоје у позитивном праву, као што је категорија академске честитости, и да упућује отровне стеле на рачун СНС, алудирајући на некакве плагијате.

– “Вероватно мисли на ону исконструисану причу и измишљотину везано за министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, да је његова докторска дисертација плагијат, за шта смо ми у Скупштини Србије аргументовано доказали да није тачно” – рекао је Мартиновић.

Александар Мартиновић

Уз напомену да је Стефановићева докторска дисертација урађена на ваљан начин, Мартиновић је рекао да се тиме у ствари не напада Стефановић, већ премијер Александар Вучић.

Пошто је шеф посланика Зоран Бабић у једном тренутку рекао да се поједине колеге “крију иза књига постављених на посланичкој клупи” како би тежина њихових речи била јача, Павићевић је рекао да испред себе, поред осталог, држи и скупштински пословник из 1920. године, у коме су постојали непарламентарни изрази, а којима, како је рекао, Бабић неће да се бави и тај посао пребацује на друге скупштинске органе.

Дедијерова књига на поклон Бабићу

Пошто је Бабић поменуо и његово црногорско порекло, Павићевић је казао да види да је Бабић заинтересован за писање његове биографије, те му поклонио први том биографије Јосипа Броза Тита, аутора Владимира Дедијера.

Зоран Бабић

– Пошто се стално бавите мојом биографијом – где сам рођен, који спорт волим и слично – поклањам вам ово да барем писање биографије учите од најбољих – рекао је Павићевић дајући бабићу “благослов” да се бави његовом биографијом.

Бабић је потом изнео податке о свом пореклу.

– Тешко људима који се стиде својих корена и који беже од њих. И тешко људима који се стиде где су рођени – рекао је Бабић.

Он је навео да СНС поред тешких мера има и даље стабилну подршку од 50 одсто грађана Србије.

– Где је у тим истраживањима Нова странка – упитао је Бабић, закључујући да оних који имају подршку у промилима нема у истраживањима.

Бабић је казао и да му је драго што је Павићевић поменуо речник израза у парламенту.

“- Интересује ме како ће се односити према изразу ‘стоко једна’ којом нас је частио Зоран Живковић”, рекао је Бабић.

Посланици сутра настављају рад разматрањем предложених одлука о избору судија који се први пут бирају на судијску функцију.

Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар