Почетна » НОВИ СИМБОЛ СРПСКЕ ПРЕСТОНИЦЕ НИЧЕ НА УШЋУ: Влада одобрила градњу јарбола на пролеће

НОВИ СИМБОЛ СРПСКЕ ПРЕСТОНИЦЕ НИЧЕ НА УШЋУ: Влада одобрила градњу јарбола на пролеће

од admin
0 коментар

Влада у уторак на седници дала зелено светло за изградњу монументалне грађевине у српској престоници. Висина ће бити 80 метара, а на његовом врху вијориће се наша тробојка

ВЛАДА Србије на седници у уторак дала је зелено светло за изградњу монументалног јарбола на београдском Ушћу на којем ће се вијорити огромна српска тробојка.

Како смо сазнали, за разлику од првобитних планова, нови симбол престонице биће висок 80 метара и његова изградња биће много јефтинија од процењене вредности од 406 милиона динара, којом се протеклих недеља лицитирало у појединим медијима.

Већ у октобру би требало да буде расписан тендер за идејно решење, а радови ће почети у пролеће. Пројекат величанствене грађевинске конструкције урадило је предузеће „Енергопројект“, као своју донацију Београду.

Према ранијим плановима, јарбол ће бити постављен на месту где се Сава улива у Дунав са новобеоградске стране, прекопута Београдског Победника. На месту са ког ће се завијорити српска застава тренутно се налази база Речне флотиле Војске Србије. У дну грандиозне грађевине биће центар за посетиоце, а простор испод јарбола са српском тробојком требало би да постане место одавања државних почасти и церемонија, посебно на велике националне празнике, какви су Сретење, Дан Војске Србије, Дан победе…

Заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао је да ће Град финансирати изградњу новог симбола српске престонице.

– Влада Републике Србије донела је одлуку да одобри Граду Београду изградњу јарбола на парцелама које припадају Републици на Ушћу – каже Весић.

– Изградњу јарбола финансираће Град Београд, а одређено је да висина буде 80 метара. Очекујемо да тендер за изградњу буде расписан током октобра, да извођач буде изабран до краја године како би радови почели на пролеће 2019. године.

Због своје импозантне висине, барјак би требало да буде виђен из свих делова главног града. Циљ овог подухвата је јачање култа заставе, а очекује се да за престоничким примером крену и остали градови Србије и региона.

– Поносни смо јер ће Београд добити јарбол са српском заставом и то на стогодишњицу присаједињења Војводине и Земуна Србији – истиче Весић.

– На овај начин показујемо да смо поносан народ, који поштује своја знамења. Јарбол неће бити само национални понос већ и место на које ће долазити не само туристи, већ и млади из читаве Србије.

ИНИЦИЈАТИВА 

ИНИЦИЈАТИВА за постављање гигантске српске тробојке у Београду потекла је пре две године од тадашњег премијера Србије Александра Вучића. Он је тад од градских власти затражио предлог локације где би она могла бити постављена.

С. В.   Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар