Почетна » НОВО ОРУЖЈЕ У БОРБИ ПРОТИВ КОМАРАЦА Удар стиже са неба, а нису ни авиони, ни хеликоптери

НОВО ОРУЖЈЕ У БОРБИ ПРОТИВ КОМАРАЦА Удар стиже са неба, а нису ни авиони, ни хеликоптери

од admin
0 коментар

Завод за биоциде и медицинску екологију из Београда расписао је конкурс за јавну набавку дрона у вредности до 583.333 динара.

Дрон креће у борбу против крвопија

Дрон, какав завод тражи, морао би да тежи око три килограма, да се у ваздуху задржава 22 минута и да може да несметано ради и на -10 и на +40 степени.

За шта ће Завод за биоциде користити беспилотну летелицу, нису могли да нам одговоре до истека конкурса наредног понедељка. Чак ни да ли ће бити коришћен само за надгледање ситуације или евентуално деловање на терену. Ипак, неки закључци се могу извести, с обзиром на то да наступајући период доноси и један од највећих београдских страхова – вирус Западног Нила, који се преноси убодом досадних крвопија.

Uskoro kreće najezda komaraca

Ускоро креће најезда комараца

Многи градови широм света већ су у борбу са комарцима на ваздушни фронт пустили дронове. Тако Лафајет у Луизијани (САД), већ две године дроновима контролише популацију ових инсеката. Сличан систем користи се од прошлог пролећа и у Немачкој.

– Летелица тешка 12 килограма распршује биолошки агенс и уништава ларве. Ово је вероватно први пут да се у Европи користи дрон за запрашивање водених површина у којима се комарци множе. Дронови се користе за третирање мањих водених површина – саопштили су Немци.

Дуња Тулимировић    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар