Почетна » НУДЕ КОНЗЕРВЕ И ЗА 10 ДИНАРА Мигранти на Зеленом венцу продаје робу из помоћи

НУДЕ КОНЗЕРВЕ И ЗА 10 ДИНАРА Мигранти на Зеленом венцу продаје робу из помоћи

од admin
0 коментар

Робу углавном Београђани пазаре из сажаљења. Често и не траже кусур. Новац који зараде мигранти ће потрошити на пут ка Европи

МИГРАНТИ са Блиског истока, привремено настањени у парку код Економског факултета, пронашли су начин да додатно зараде за пут ка земљама Западне Европе, продајући робу коју су добили као хуманитарну помоћ. Влажне марамице, сардине, конзерве месног нареска, четкице за зубе, фластери само су неке ствари које се могу пазарити на њиховим импровизованим тезгама, по цени од само 10 динара.

У Каменичкој улици, недалеко од пијаце Зелени венац, покушавају да зараде новац нудећи робу пролазницима. Робу углавном Београђани пазаре из сажаљења. Често и не траже кусур. Људи застајкују, запиткују, и на крају нешто и купе. Најбоље пролази конзервирана храна.

– Пролазим овуда сваког дана, па успут купим нешто код њих, обично паштете или месни нарезак – прича Љиљана Б. – Неке ствари су много испод реалне цене. На тај начин, уштедим, али хоћу и њима да помогнем. Знам да купим и када ми нешто не треба, јер мени то није много, а њима значи.

На разумљивом српском свакодневно нуде производе пролазницима. Како кажу, од тих пара купују воће и неке друге ствари које су им потребне, а накупе и за даљи пут.

– Знамо да је јефтино, али ми смо то добили за џабе – каже Амал из Авганистана, који је већ десетак дана у Београду.

– Нисмо незахвални, само бисмо желели да од тих пара узмемо нешто друго што нам је исто тако потребно. Домаћим купцима је то врло повољно, па брзо распродамо.

КУПУЈУ ВОЋЕ И СЛАТКИШЕ

КАКО кажу трговци у пијаци Зелени венац и око ње, мигранти коју продају робу добијену из хуманитарне помоћи нису бахати, већ само покушавају да се снађу и преживе на путу ка бољем животу.

– Ту су од јутра до мрака – објашњава једна од продавачица сладоледа. – Купим и ја код њих, јефтино је, а они од тих пара, колико сам видела, купе неко воће, неки слаткиш. Шта да раде, жељни су и нечег другог.

М. СТАНОЈКОВИЋ    Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар