Почетна » Од чишћења улица до сахрањивања

Од чишћења улица до сахрањивања

од admin
0 коментар

Скоро 11.000 прималаца социјалне помоћи ускоро ће почети да ради у градском комуналним предузећима.Први контингент биће ангажован у ЈКП „Градска чистоћа“

ОКО 11.000 радно способних корисника социјалне помоћи у престоници, уколико не желе да изгубе то право, мораће да се укључе у пројекат радне активације. Први контингент биће ангажован у ЈКП „Градска чистоћа“, а осим на чишћењу улица, примаоци новчане помоћи од државе биће упослени и у „Градским пијацама“, „Паркинг сервису“, „Погребним услугама“…

Након потписивања Меморандума о сарадњи за спровођење мера социјалне укључености, Градски центар за социјални рад (ГЦСР) склопио је уговоре са неколико установа и предузећа у Београду, преко којих ће бити ангажовани корисници.

– Потписали смо протоколе о сарадњи са Националном службом за запошљавање, општином Барајево, већином комуналних градских предузећа, као и са Ватрогасним савезом Београда – објашњавају у ГЦСР. – Овим протоколима су дефинисане обавезе, одговорности, надлежности и опис активности људи који ће се упућивати у те установе.

Поред осталих послова, тренутно су у току припремне радње за ангажовања корисника преко предузећа „Градска чистоћа“. Примаоци помоћи ће обављати послове комуналног радника на изношењу смећа и транспорту.

– Стручни радници свакодневно раде са корисницима како би их што пре укључили у социјалне токове – кажу у ГЦСР. – Организујемо обуке и курсеве, укључујемо их у одређени образовни ниво, у друштвено-користан рад…

У Градском центру за социјални рад наглашавају да још ниједан корисник новчане помоћи није изгубио то право, јер није прихватио неку од понуђених мера социјалне укључености.

ДВЕ ТРЕЋИНЕ НЕ ТРАЖИ ПОСАО

ИСТРАЖИВАЊЕ које је недавно спровео Градски центар за социјални рад у Београду показало је да на узорку од 240 породица, у којима има радно способних грађана, две трећине корисника новчане социјалне помоћи не тражи посао. Такође, анализе кажу да што су дуже на евиденцији центра, то се мање укључују у било какво радно ангажовање.

МОГУ ДА ДОБИjУ И ЗАПОСЛЕЊЕ

– ТРЕБА нагласити да ће на ову врсту радне активације бити ангажовани корисници у складу са својим индивидуалним планом, могућностима, радним капацитетом и способностима, као и да постоји велика могућност запослења ако се покажу као вредни и поузадни радници – јасно поручују из Градског центра за социјални рад.

М. Љ. ПОПОВИЋ    Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар