Почетна » Од почетка године 751 прекршајни налог због неадекватног оглашавања, међутим за СНС у Гроцкој казне нема

Од почетка године 751 прекршајни налог због неадекватног оглашавања, међутим за СНС у Гроцкој казне нема

Инспекција кажњава све осим Вучићевог банера

од Жељко Маторчевић
0 коментар

Како пишу Новости, добра реклама је пола посла, па људи своју делатност оглашавају и на стубовима јавне расвете, аутобуским стајалиштима или фасадама зграда.

Наравно да то није у складу са градском Одлуком о оглашавању, па се појединима уз рекламу залепи и казна. Од почетка године, комуналани милиционари реаговали су 751 пут због реклама које су постављене тамо где им није место.

Да ли су средства оглашавања постављена како треба и да ли привредници имају дозволе у надлежности је општинских комуналних инспектора, али и екипе Комуналне милиције могу да санкционишу непрописно постављене рекламе на отвореном. Како су за „Новости“ рекли у Секретаријату за послове Комуналне милиције, они су од почетка године издали укупно 967 прекршајних налога. Њима се изриче новчана казна, а осим тога, налаже се и уклањање рекламе.

– Највише излазака на терен било је на Новом Београду. На тој општини смо имали 232 интервенције због непрописно постављених реклама – говоре у Секретаријату.

– Најчешће смо прекршајне налоге издавали због реклама које су постављене на бандерама, станицама и фасадама.

Да ли су привредници испоштовали све кораке како би поставили рекламе, проверавају општински комунални инспектори. Када изађу на терен, они проверавају да ли привредници имају одобрење и да ли је реклама постављена у складу са документом који су добили.

На територији Палилуле у претходном периоду нису издавали прекршајне налоге, јер када би покренули поступак, привредници су покретали захтев за одобрење и накнадно плаћање за оглашавање. Овакве проблеме најчешће им пријављују грађани.

У Раковици је ситуација другачија, они су од почетка године имали 68 редовних и ванредних надзора. Од тог броја, у 14 ситуација донета је одлука да се средства оглашавања уклоне јер нису била постављена у складу са Одлуком. На Савском венцу 16 привредника добило је прекршајне налоге јер се нису придржавали решења које су добили од надлежних.

Они који се не придржавају Одлуке о оглашавању могу да плате казне од 5.000 до 100.000 динара.

Обавезе привредника

ОСИМ што морају да прибаве сву неопходну документацију, привредници имају обавезе и након постављања реклама. Како се наводи у Одлуци о оглашавању, они су дужни и да „редовно одржавају и старају се о уредном изгледу“ рекламе. Када дозвола коју су добили престане да важи, привредници је уклањају о свом трошку, а место на ком је била врате у првобитно стање.

Међутим ГО Гроцка као да није град Београд

И док се Комунална милиција са инспекторима заједно „бори“ против бахатих привредника који истакну на овај начин рекламу, у Гроцкој што се тиче нелегално постављених висећих банера са наптисом „Александар Вучић, За нашу деци, заједно можемо све“, нико не сме да реагује и казни одговорне за исто дело.

Наиме,становници свих насеља на територији ГО Гроцка  у суботу 9. јула добили су висеће банере са натписом, рециклираног слогана, „Дела говоре, заједно можемо све“ Александар Вучић.

Према информацијама Жиг инфа, односно наших извора из СНС Гроцка, за постављање ових банера стигло је „наређење“ од стране недавно постављеног повереника, Андрије Чупковића. Ту информацију, повереник Чупковић није демантовао, док из ГО Гроцка на питања ко је поставио ове банере на којима „виси“ Вучић од тог 9. јула одговор још увек није стигао. Да је постављење ових банера противзаконито, односно нелегално потврдила је и начелница Урбанизма ГО Гроцка, Ивана Василев.

Наиме, Василев је изјавила да није поднет никакав захтев за постављање банера на територији ГО Гроцка. Самим тим, њихово постављање није у складу са Законом. Овај одговор је стигао након захтева информације од јавног значаја поднетог од стране наше редакције.

 

Новости-Жиг инфо

Можда ти се свиди

Оставите коментар