Почетна » ОКО 200 МАЛИШАНА У ЛЕШТАНИМА ШКОЛУЈЕ СЕ У ТЕШКИМ УСЛОВИМА Школи истекао рок, а деца још уче у њој!

ОКО 200 МАЛИШАНА У ЛЕШТАНИМА ШКОЛУЈЕ СЕ У ТЕШКИМ УСЛОВИМА Школи истекао рок, а деца још уче у њој!

од admin
0 коментар

Учитељи ОШ „Никола Тесла“ у Лештанима, коју похађа око 200 ученика од првог до четвртог разреда, свакодневно држе наставу у дотрајалом монтажном објекту, којем је употребна дозвола одавно истекла! У згради, која је требало да буде привремено решење док се не изгради нова школа, прва знања стиче већ 35. генерација малишана!

О изградњи нове школе се, према речима Драгољуба Гачића, директора матичне ОШ „Никола Тесла“ у Винчи, говори још од 1979. када је стара зграда затворена због безбедности, а ученици пресељени у монтажни објекат. Али, до данашњег дана то је остало само мртво слово на папиру.

– Обраћали смо се надлежнима за помоћ, али и поред добре воље и бројних обећања, школе још нема. Прве кочнице су били нерешени имовинско-правни односи и недостатак новца, а данас је то непостојање генералног урбанистичког плана, због чега радови нису почели ни прошле године, иако је градска агенција за инвестиције издвојила 400 милиона динара – каже Гачић.
О лошим условима сведоче дотрајала столарија и оронули зидови из којих избија влага, иако су се запослени потрудили да овај вишедеценијски привремени објекат прилагоде најмлађима.

Upotrebna dozvola odavno istekla

Међутим, осим дотрајалости, проблем представља и недостатак простора. Због тога данас школу похађа само око 200 ђака нижих разреда, док више од 500 ученика виших разреда на наставу путује у Винчу у матичну школу.

– Последње две године је сигурно десетак првака остало испод црте, па су родитељи морали да их упишу у друге школе – у Винчи, Калуђерици… Изградњом нове школе би се решио и тај проблем јер је планирано да буде осмогодишња и да прима 700 ученика, што би било довољно за ово подручје – каже Гачић, уз напомену да „стање ипак није толико лоше, имајући у виду да је до 2006. године школа имала пољски WЦ и да су се малишани грејали на бубњару“!
На срећу, данашњи ђаци имају грејање и мокри чвор у згради, али и даље сањају о фискултурној сали. Њима акција „Вратимо спорт у школе“, о којој се толико говори, не значи много јер спортом могу да се баве само напољу, и то кад им време дозволи.

Р. Ћоралић     Ало

Можда ти се свиди

Оставите коментар