Почетна » Опрез: Вожња рингишпилом сигурна као лутрија!

Опрез: Вожња рингишпилом сигурна као лутрија!

од admin
0 коментар

Луна-паркови добијају атест који важи три године, али нема континуираног инспекцијског надзора. Безбедност зависи од среће и савести власника

ЗАКОНСКА регулатива која прописује начин контроле исправности тобогана и вртешки у забавним парковима не постоји, као ни редовни инспекцијски надзор. Ни у Београду, као ни у другим градовима, луна–паркове нико не проверава, а безбедност малишана када су на тобогану, рингишпилу или у аутићима искључиво зависи од савести власника забавних паркова.

Да би неко добио дозволу за постављање справа неопходно је да поседује потврду да су уређаји безбедни, која се издаје на сваке три године. У међувремену, не постоји орган који контролише исправност, па је одговорност након добијања првобитне дозволе искључиво на власнику забавних реквизита. Ако је он неодговоран, безбедност зависи од среће.

За стациониране „вртешке“ у Дирекцији за урбанизам треба да се добије одобрење, а потом општина, на чијој територији се поставља, издаје дозволу за заузеће јавне површине. Општински инспектори нису надлежни за контролу исправности опреме у забавним парковима, већ само за то да ли су објекти постављени у дозвољеним габаритима.

– Инспектори не могу да контролишу исправности опреме – кажу из Општине Стари град. – Фирма која поставља луна-парк има обавезу да обезбеди услове за безбедно функционисање парка и контролише справе.

Како кажу из Удружења предузетника и власника луна-паркова, Београђани не треба да страхују, јер сви чланови њиховог удружења дужни су да једном годишње проверавају.

– У Београду се незгоде на рингишпилима нису никада догодиле – каже Василије Жупањевац, власник луна-парка на Калемегдану. – Наши објекти су безбедни и сваке године ангажујемо фирму која се бави заштитом на раду и која на нашу иницијативу врши провере. Иако нисмо у обавези да то радимо, желимо да будемо сигурни да су справе у потпуности исправне. Наравно, имамо наше механичаре који санирају кварове, а редовно се мењају лежајеви од корпи, шрафови, као и сајла уколико је потребно. При поправци добијамо атест произвођача који монтира делове, тако да бојазан не постоји.

ОСПОРИЛИ ТУЖБУ

ЈАВНОБЕЛЕЖНИЧКА комора сматра да Виши суд у Београду није надлежан за оцену њеног статута, већ је за то надлежан искључиво Уставни суд, саопштила је ова комора у среду, после окончања првог рочишта по тужби Адвокатске коморе Београда, која им је оспорила легалитет. Нотари такође сматрају да АКБ не може да буде тужилац из процесних разлога, као и да је тужба неблаговремена. Адвокати су оспорили оснивање ЈКБ јер није било законског основа за њено оснивање – 100 нотара.

М. СТАНОЈКОВИЋ   Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар