Почетна » ОЖИВЕО УКИНУТИ ЗАКОН О ДРЖАЊУ КУЋНИХ ЉУБИМАЦА: Траже новац за таксу укинуту пре три године!

ОЖИВЕО УКИНУТИ ЗАКОН О ДРЖАЊУ КУЋНИХ ЉУБИМАЦА: Траже новац за таксу укинуту пре три године!

од admin
0 коментар

Алекси и Милици Васовић пре два дана стигла је опомена да у року од пет дана плате таксу од 10.749 динара за држање кућних и егзотичних животиња. Опомена је стигла из Управе јавних прихода за таксу која у Закону о финансирању локалне самоуправе још од 2012. године не постоји!

– Знам да је 2012. био донет закон на основу којег је требало плаћати годишњу
таксу, али је он кратко трајао. Нисам тада плаћао дажбине, иако сам имао љубимца, јер мислим да је то заиста била бесмислена такса, а то је и разлог зашто је укинута. Не знам никога ко је имао љубимца да је плаћао ту таксу. Сада, после четири године први пут ми стиже опомена, где Град тражи 10.000 динара – каже Алекса.

У опомени која је стигла на кућну адресу Васовића стоји да ако не плате у року
од пет дана, Управа јавних прихода Града Београда почиње поступак принудне
наплате из средстава на рачуну покретних ствари, непокретности и сл.
– Немам намеру ово да платим, ово је чиста бесмислица. Ако се наљутим, још ћу ја њих да тужим – каже Алекса.
Како ова такса одавно не постоји, поставља се питање мора ли да се плати. Према
речима адвоката, иако такса не постоји, држава може да тражи наплату, а до појединца је да ли ће да је плати или не.

– Ако је у време доношења одлуке о наплати таксе имао љубимца а није је платио, онда држава може да тражи да је плати. У сваком случају, када држава покушава да наплати овакве таксе, углавном то пошаљу свима, па ко плати, плати. Међутим, ако је у питању комунално потраживање, онда је рок застарелости за наплату годину дана. Рок за комунална потраживања попут Инфостана је годину дана од
приспеле обавезе за наплату. Значи, ако некоме стигне комунално потраживање у
јануару 2015, а до јануара следеће године не буде наплаћено нити стигне тужба, онда то више не мора да се плати. Тачније, ако је овде реч о комуналном потраживању, што неко из Управе треба да објасни, онда може да се позове на застарелост – каже Ђорђе Нововић, адвокат из Београда.

Јасно је да је ово још један начин убирања прихода за буџетску касу, а страшљивији грађани вероватно ће платити и таксу која не постоји само да не би улазили у сукоб са законом и државом.

– Они су опоменути, а опомена не прекида рок застарелости, што значи да ако га не туже, не мора да плати таксу. А ако га туже, на суду ће се бранити приговором
застарелости и у том случају суд одбија тужбени захтев – објашњава Нововић.

Такса била на снази само девет месеци

Првог јануара 2012. године у оквиру Закона о финансирању локалне самоуправе ступила је на снагу одлука о наплати локалне комуналне таксе за држање опасних паса. А 10. октобра исте године укинуте су бројне таксе, међу којима је и ова за држање кућних и егзотичних животиња.

Међутим, сви они који ову таксу за девет месеци, колико је била на снази, нису редовно или уопште плаћали морали су до 15. октобра 2012. године да измире дуг или им се одбијало од плате. Укупан дуг тада је износио око 50 милиона динара. Такса је износила 2.500 динара месечно, требало је тада да је плати 2.526 власника, а само 201 власник је дотад измирио све доспеле обавезе.

Ана Вушовић Марковић, Стефан Ђурић    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар