Почетна Локалне вестиБеоград ПАДАВИНЕ НЕ ЈЕЊАВАЈУ На Златибору без струје 2.600 људи, порастао водостај Саве код Шапца

ПАДАВИНЕ НЕ ЈЕЊАВАЈУ На Златибору без струје 2.600 људи, порастао водостај Саве код Шапца

од admin
0 коментар

Влажан и тежак снег који од ноћас пада у Златиборском округу изазвао је кварове на далеководима. Водстај Саве код Шапца прешао је 400 центиметра, тако да је на снази редовна одбрана од поплава

ЗЛАТИБОРСКИ ОКРУГ – Влажан и тежак снег који од ноћас пада у Златиборском округу изазвао је кварове на далеководима услед чега је 2.600 потрошача од јутрос без струје, потврђено је Танјугу у Електродистрибуцији Ужице.

“Тренутно без струје је 1.600 потрошача у општини Чајетина у местима Љубиш, Водице и Семегњево, у Пријепољу струју нема 600 потрошача, Новој Вароши 300 и 100 потрошача у општини Бајина Башта. Екипе су на терену и кварови се отклањају. До краја дана струју ће добити сви потрошачи”, рекао је Тањугу руководилац Сектора за управљање Огранка ЕД Ужице Душан Шуњеварић.
Према информацијама Зимске службе Путева Ужице, сви путни правци у Златиборском округу су проходни.

Снега има од 3 до 4 центиметра на магистралном путу од Ужица ка Црној Гори,а на снази је само забрана за шлепере преко Дебелог брда.

Све екипе зимске службе ужичких Путева су на терену и чисте снег са коловоза који јаким интензитетом пада од 23 часа синоћ .

Начелник Сектора Министарства унутрашњих послова за ванредне ситуације Предраг Марић изјавио да је на подручју Златибора због падавина дошло до искакања електричних водова, тако да је око 2000 домаћинстава без струје, додавши да су екипе на терену.

На рекама у Србији током преподнева није било изливања а припадници Сектора за ванредне ситруације интензивно прате ситуацију и превентивно дежурају.

Марић је изјавио Танјугу „да је свуда мирно а да се ситуација јако интензивно прати“.

МУП је саопштио јуче да су сви капацитети Сектора за ванредне ситуације у приправности, а посебно специјални тимови за спасавање и рад на води.

Сектор за ванредне ситуације обавестио је окружне, градске и општинске штабове за ванредне ситуације да предузму све оперативне и превентивне мере у оквиру јединственог система заштите и спасавања.

То се нарочито односи, како је наведено у саопштењу, на предузимање мера на одбрани од поплава на водотоковима другога реда и спречавања појаве „урбаних поплава“.

Потребно је превентивно обићи критичне локације на водотоковима другога реда, предузети адекватне мере на отклањању недостатака као што су пропусти, мостови, навео је МУП.

Треба спречити могућа загушења протицајних профила водотокова и превентивно очистити сва сливна места на градским канализационим системима, у сарадњи са инспекцијским и комуналним службама јединица локалних самоуправа.

На више река у Србији данас и сутра прогнозиран је пораст водостаја, местимично и са превезилажањем редовне границе од поплава. На Сави код Шапца водостај ће данас достићи границу редовне одбране од поплава, упозорио је Републички хидрометеорлошки завод (РХМЗ).

На Колубари, Тамнави, Лигу, Убу, Дрини, Лиму, Јадру, Јасеници, Кубршници, Црници, Лепеници, Лугомиру и Ресави водостаји ће данас и сутра „превазићи границе редовне одбране од поплава са могуцгношћу достизања граница ванредне одбране од поплава“.

На Млави, Пеку и Тимоку водостаји ће сутра „достићи и превазићи границе редовне одбране од поплава“, навео је РХМЗ у упозорењу на сајту.

На горњем току Западне Мораве са притокама водостај ће данас и сутра „превазићи упозоравајући ниво, а тада ће и на горњем току Јужне Мораве са притокама „водостај достићи упозоравајући ниво“.

Параћин у приправности

Штаб за ванредне ситуације Параћина, упозорен на обилне кише данас и сутра и могућност изливања река Црнице и Грже, које су у мају прошле године изавале катастрофалне поплаве, наложио је приправност предузећа, механизације и људства а у Давидовцу одредио места евакуације становништва.

То су просторије Основне школе и Спортског клуба, а у приправности је и минибус у случају евакуације, наводи се у саопштењу Штаба.

Комуналној инспекцији је наложено да обилази критичне локације, пропусте и мостове на водотоковима другог реда и у случају уочавања могућих загушења да оабвесте Ј.К „Водовод“ да уклони препреке: смеће, земљу, стабла, гране…

Комунална инспекција ће водотоке данас и сутра обилазити до поноћи, а од поноћи до седам сати ујутру то ће радити полиција, наводи се у саопштењу.

Поверенци Цивилне заштите су упозорени да на својој територију прате стање на водотоцима а „ради предузимања потребних мера Дирекцији за изградњу града, Ј.П „Водовод“ и Јавном комуналном предузећу је наложено да у приправност ставе сву расположиву механизацију и људство“.

Поверенику Цивилне заштите и председнику Месне заједнице Давидовац наложена је већа приправност наредних дана и обезбеђење 15 волонтера, који ће у случају опасности од изливања речице Грзе „бити ангажовани на узбуњивању и обавештавању мештана а локације за евакуацију су просторије Основне школе и Спортског клуба. У приправности за евакуацију биће минибус“, стоји у саопштењу.

Волонтери ће помагати мештанима у случају евакуације, пунити џакове и утврђивати критична места на левој и десној обали реке.

У саопштењу се истиче да Штаб поступа по наређењу Одељења сектора за ванредне ситуације за Поморавски округ у Јагодини и на основу упозорења републичког хидрометереолошких завода Србије да се у четвртак и петак и већини места у Србији очекује од 20 до 30 литара кише а понегде и преко 60 литара у току 24 сата.

Јагодина: Реке у коритима

Начелник Сектора за ванредне ситауације за Поморавски округ у Јагодини Горна Кушић изјавио је данас да су реке у овом делу Србије у коритима и да тренутно нема опасности од изливања.

Чланови Сектора и Општинских Штабова за ванредне ситуације су на терену, на рекама обилазе критична места и то ће радити цели дан и ноћ. Спремно је и људство и механизација да, у случају потеребе, интервенишу“, рекао је Кушић Тањугу.

Посебна пажња је усмерена на реке Црницу у Параћину, Ресаву у Свилајнцу и Деспотовцу, Лугомир и Белицу у Јагодини, које су прошле године ижавале катастрофалне поплаве, додао је Кушић.

Он је подсетио на прогнозу Републичког хидрометереолошког завода, у којој стоји да ће водостај Црнице, Ресаве, Лугомира и Белице „наредних дана превазићи границе редовне одбране од поплава са могућношћу достизања граница ванредне одбране од поплава“.

На реци Ресави, на делу општине Свилајнац, је ситауација нормална, изјавио је Танјугу председник општине Свилајнац Предраг Милановић. У Поморављу већ пет сати без престанка пада киша.

Чачак и Лучани: За сада без опасности од поплава

Због кише која од синоћ пада, водостај реке Бјелице је у Лучанима порастао за 10 цм, а ако буде мраза вероватно неће бити проблема, рекао је јутрос Тањугу начелник Одељења за ванредне ситуације Моравичког округа, Драгиша Броћић.

Међутим, уколико се наставе овакве падавине извесно је да ће бити тешкоћа на Бјелици, оценио је он.

Броћић каже да је лучанска локална самоуправа обавештена да обрати пажњу на воде другог реда као што су реке Горушица и Тијањска река, Драгачица и други мањи водотокови.

Начелник је подсетио да је РХМЗ упозорио „Србијаводе“ због падавина да поведу рачуна о водама првог реда, као што је Бјелица, Западна Морава, Чемерница, Деспотовица и Дичина.
„Такође, упозерена су привредна друштва која би била најугроженија у случају поплава, МБ Наменска и други привредни субјекти на подручју Лучана која се налазе уз Бјелицу и Западну Мораву, Рудник олова и цинка у општини Горњи Милановац, као и Путеви Србије“, изјавио је Броћиоћ.

Према речима, начелнице чачанског Градског штаба за ванредне ситуације, Бојане Икодиновић на подручју Чачка за сада нема опасности од поплава, али је наложено председницима свих месних заједница да обиђу терен и обавесте надлежне о евентуалним проблемима.

Снабдевање електричном енергијом на подручју Моравичког округа је уредно, али се саобраћај у брдско планинским пределима, због снега који се задржава на коловозима, одвија отежано, рекао је данас Тањугу комадант Штаба за ванредне ситуације МО, Слободан Јоловић.
„Саобраћај се на вишим подручјима Чачка, Ивањице, Лучана и Горњег Милановца одвија уз тешкоће јер се снег задржава на путевима, али , за сада, сви путни правци су проходни. Зато саветујемо опрез у вожњи“, упозорио је Јоловић.

Према његовим речима, због кише која пада водостај на Западној Морави је порастао за 15, а на Бјелици за 10 центиметара, а падавине се очекују у току ноћи и сутрашњег дана.
„Окружни Штаб за ванредне ситуације издао је налог штабовима града Чачка и општина Горњи Милановац, Ивањица и Лучана да предузму све мере у циљу спречавања евентуалних појава, иако сматрам да нема опасности од изливања Бјелице и Западне Мораве“, закључио је Јоловић .

Мања изливања Думаче и Добраве на неколико места

Штаб за ванредне ситиуације града Шапца, наложио је константно праћење ситуације на рекама Думача и Добрава, јер су на неколико места забележена минимална изливања.

Штаб је наредио и проверу исправности воде за пиће, а након подношења извештаја надлежних служби о водотоковима првог и другог реда, разматрана је и опасност од клизишта, ниво подземних вода је висок и све црпне станице су у погону.

Водстај Саве код Шапца прешао је 400 центиметра, тако да смо у стању редовне одбране од поплава. Из ВП “Сава” очекујемо предлог мера за санирање изливања Думаче и Добраве, рекао је командант штаба, градоначелник Небојш Зеленовић.

У Градској управи ће бити формиран центар за пријем информација како би се непрекидно координирало и правовремено реаговало. Црпне станице раде у пуном капацитету, чисти се канализациона мрежа где год је то могуће, пратимо стање путева и клизишта, истакао је он и додао да су чланови Штаба за ванредне ситуације добили јасна задужења у наредним данима.

Он је такође упозорио на чињеницу да надлежни републички органи још нису реаговали на захтев локалне самоуправе за предузимање хитне санације насипа дуж Саве.

„Неколико пута се Град Шабац одбраћао државним органима због наставка санације насипа на Сави, од Дреновца до Чеврнтије. Реч је о пет километара насипа који је у катастрофалном стању, непрекидно захтевамо реакцију надлежних али
одговора нема“. каже Зеленовић.

Он је навео да има усмену информацију од представника Србијавода да у овом тренутку траже новац за извођење радова, у најбољем случају у августу или септембру ове године.
„Сматрам да је недопустиво оставити град са 120.000 становника на цедилу, уз све подземне воде присутне на овој територији и надолазећи водостај Саве“, закључио је Зеленовић.

Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар