Почетна » ПАНЧЕВАЧКА БОЛНИЦА КАО ИЗ ХОРОР ФИЛМА Зар овде болесни треба да оздраве?

ПАНЧЕВАЧКА БОЛНИЦА КАО ИЗ ХОРОР ФИЛМА Зар овде болесни треба да оздраве?

од admin
0 коментар

Оронули зидови, испуцала столарија, зарђали кревети, одваљене плочице у купатилима, делић су слике стања у којем се налази Општа болница у Панчеву.

Услови у болници су јако лоши

Ова здравствена установа тренутно је у центру пажње због немилог догађаја када је Снежана Ивашку (63) умрла на пријемном одељењу, након што је више сати чекала на преглед лекара. Недуго затим спроведена је истрага на свим нивоима, а дошло је и до смене директора.

Када поменемо болницу, увек очекујемо да је чисто, стерилно, да је свако одељење опремљено потребном опремом. Међутим, Интерно одељење болнице у Панчеву нема чак ни читаву завесу. Зидови су оронули, пода готово да и нема. У купатилима која су намењена пацијентима плочице су одваљене, а када зарђала.

Несносан мирис влаге који се шири по чекаоницама, болеснима додатно отежава ствар док у редовима чекају да закажу прекопотребне прегледе.

– Оно сто ја, а и сви Панчевци знамо је да се у то одељење није улагало последњих 30 година. Уживо изгледа много горе него на фотографијама и снимку. Неурологија је у сличном стању…. Мени је сестра на интерном, ишла сам да је окупам па кад сам видела све оно, полудела сам и сликала – каже саговорница “Блица”.

Оно што, такође, привлачи пажњу је сазнање да у такво интерно одељење треба да се усели и одељење неурологије. Оно се тренутно налази на другом крају болнице у само неколико соба, иако је реч о јединој неурологији за јужни Банат. У овој расподели, Завод за јавно здравље требало би да оде у објекат који је још у фази изградње и чији је завршетак под великим знаком питања.

Иницијатива запослених и збир више малих донација од недостојних услова лечења помогли су донекле да се одељење треће највеће болнице у Војводини упристоји.

– Забранио сам употребу речи „пројекти“. Занимају ме само речи „врата“, „прозор“, „кревет“… – прича доктор Новица Ђорђевић, заменик директора за Интернистички блок.

Болницу су током година посетили разни представници власти, али се ништа није променило. Општини Панчево „везане су руке“ јер је у надлежности Покрајине. Стога, доктор Ђорђевић и његове колеге боре се за основно уређење соба донаторским акцијама, које би вратило наду пацијентима и особљу.

– Разговарам са непознатим људима који желе да помогну грађанима који се ту лече, све друго је политички контекст, од чега сам дигао руке – наставља Ђорђевић.

Он напомиње да је помоћ долазила искључиво од добре воље обичних грађана. Већина их је желела да остане анонимна, од пензионера, од дестак хиљада динара, до приватних фирми, које су уложиле нешто више.

– С обзиром на то да пројекат реконструкције Интерног одељења Опште болнице Панчево није прихваћен од стране надлежних државних институција, читава прича о реконструкцији је враћена на сами почетак – може се прочитати на Фејсбук страници “Реконструкција Интерног Одељења Опште Болнице Панчево”.

За сад је само 25 одсто сређено. Да би се Интерно одељење комплетно реконструисало, неопходно је да се Завод за јавно здравље Панчево исели са првог спрата. Након тога би почела да се ради цела зграда у болници. Није могуће да се одељење парцијално реконструише због питања као што је канализација, која се ради одоздо, а промена локације Завода захтева испуњавање услова због лабораторијског опремања, што је створило додатне калкулације.

ДОКТОРКА НАДЗИРАЛА САМУ СЕБЕ

Да је у панчевачкој болници много тога „окренуто наглавачке“ сведочи и податак да је докторка Р. Ј. која је била на дежурству дана када је Снежана Ивашку преминула, била и у петочланој комисији која је вршила унутрашњи надзор, што је бивши директор Тасић и потврдио.

СМЕНА ДИРЕКТОРА

Промене су кренуле од врха. Покрајинска влада је пре недељу дана сменила дотадашњегдиректора Опште болнице др Небојшу Тасића и на његово место поставила др Слободана Овуку,досадашњег челника Дома здравља у граду на Тамишу.

А. Јанковић , М. Родић     Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар