Почетна » Плати богатство или скидај климу

Плати богатство или скидај климу

од admin
0 коментар

У наредних пет година сви расхладни уређаји мораће да буду склоњени са фасада зграда. Алтернативе унутрашњи зидови, терасе или кровови

КЛИМА уређаји мораће да буду уклоњени са фасада зграда у Београду! Рок за измештање спољне јединице је две године за пословне и зграде под заштитом државе и пет година за остале стамбене објекте, предвиђено је предлогом измена Закона о становању, који ће током августа ући у јавну расправу.

– Сматрамо да је ово примерен рок како би власници зграда имали времена да на време изместе своје клима- -уређаје, односно како би пронашли решења за алтернативна места постављања – објашњава за „Новости“ градски менаџер Горан Весић. – Клима-уређаји могу да се постављају на терасама, као и на деловима зграде који нису изложени улици.

Најављена одлука изазвала је неверицу већине Београђана пошто би чак и многи житељи престонице који су се недавно уселили у новоградњу били принуђени да скидају и премештају своје климе! Под условом да је то уопште могуће, јер многи имају само „поглед на улицу“, а и предвиђени радови не би били нимало јефтини!

Нови законски оквир и измештање спољне јединице клима-уређаја могао би да избије из џепа суграђана и по неколико стотина евра. Мајстори тврде да су алтернативе унутрашњи зид зграде, уколико је стамбени објекат поседује, терасе или кров, али да то драстично повећава цену уградње.

– Метар инсталације кошта 15 евра, па сад замислите колико ће то коштати онога ко живи у приземљу вишеспратнице, а уређај мора да се инсталира на кров. Са друге стране, многи користе јефтине расхладне уређаје, који подразумевају одређену дужину инсталације због фреона. Они ће морати да купују нове климе, много скупље и квалитетније – тврди мајстор једног престоничког клима–сервиса.

ПРЕДЛОГ ИЗ 2006.

НЕКАДАШЊИ градски архитекта Ђорђе Бобић покренуо је сличну иницијативу 2006. године. Ипак, она је остала мртво слово на папиру. Тим планом било је предвиђено измештање клима са фасада окренутих ка улици и са зграда које су под заштитом државе.

НЕМА ВИШЕ ЦУРЕЊА – НА овај начин ће се делимично решити и безбедносни проблем за пешаке с обзиром на то да нико не гарантује колико се безбедно ти уређају постављају, проблем очувања фасада и одвода воде са самих уређаја, која често без икакве контроле одлази на тротоар – тврди Весић.

К. МАЛЕШЕВИЋ    Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар