Почетна » ПЛАТИТЕ КАЗНУ ЗА ПРЕВОЗ НА ВРЕМЕ: Ако то не учините, она ће бити УТРОСТРУЧЕНА!

ПЛАТИТЕ КАЗНУ ЗА ПРЕВОЗ НА ВРЕМЕ: Ако то не учините, она ће бити УТРОСТРУЧЕНА!

од admin
0 коментар

У казну за превоз која је 6.000 динара улази: камата урачунавања таксе МУП-а, достава закључка, такса ПИО фонда, састављање поднеска, достављање писма, надзор над извршењем и награда за извршитеља

Ако сте којим случајем добили казну за Бус плус или за непрописно паркирање, никако немојте окретати главу од њих и избегавати да их платите, јер ћете бити у ситуацији да их платите тродупло више.

Наиме, комунална предузећа за своје дугове морају да ангажују извршитеље, а наплата преко њих делимично пада на терет дужника. На пимер, у казну за превоз која је 6.000 динара улази: камата урачунавања таксе МУП-а, достава закључка, такса ПИО фонда, састављање поднеска, достављање писма, надзор над извршењем и награда за извршеитеља.

Иван Милошевић из Коморе извршитеља Србије каже да се ради на ублажавању додатних трошкова наплате.

– Надлежни су препознали да нема смисла некоме коме је дуг 1.000 динара наплаћивати на крају 3.000 и нов закон који је у припреми требало би да смањи трошкове извршења за ситне дугове – рекао је он за 24сата.

Милошевић је додао и да је посебно битно да грађани не игноришу казне и на време виде износ дуга који ће морати да плате.

– Остала је навика у нашем народу да ако довољно дуго игноришеш поштара, рачуни и потраживања нестају, али је ситуација сада супротна. Два пута ће бити покушано уручење пошиљке дужнику, ако то не успе, онда се Закључак ставља на огласну таблу суда. Дужник има осам дана да плати дуг и трошкове, али и пет дана да уложи приговор чиме се извршење одлаже. Непримањем пошиљке грађани себи чине медвеђу услугу и скраћују време жалбе.

Foto-ilustracija: Milena Đorđević

Иначе, извршитељи могу бити приватни и судски. Приватни извршитељ је дипломирани правник с искуством у струци који је положио испит за извршитеља и на кога су пренета јавна овлашћења да доноси одлуке и спроводи извршење, док је судски лице са средном стручном спремом које извршни судија задужује да заврши мање сложене радње спровођења извршења, па самим тим приватни извршитељ има већа овлашћења.

Ова професија је уведена 2012. године када је првих 59 извршитеља ступило на дужност и почела с радом. Данас у Србији их има 232, именованих према подручјима Виших и Привредних судова.

Шта све извршитељи наплаћују:

Дуг од 6.500

Камата и трошкови поступка 4.680

Прибављање докумената од МУП-а 1.800

Достава закључка дужнику 360

Прибављање података од ПИО фонда 1.800

Састављање поднеска 720

Достављање писмена 360

Надзор над извршењем 1.440

Награда за извршитеља 3.600

Укупно 21.260

Телеграф.рс / Извор: 24сата

Можда ти се свиди

Оставите коментар